• Посилання скопійовано

Особливості діяльності ФОП, що надає бухпослуги

Яких умов має дотримуватися ФОП, щоб здійснювати діяльність з надання бухгалтерських послуг? Як документально підтверджувати надання своїх послуг іншим ФОПам та юрособам?

Чи може ФОП здійснювати діяльність з надання бухпослуг?

Так.

Це випливає із змісту ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік, де однією із форм організації бухобліку для підприємства є користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи.

Інших якихось встановлених нормативними документами заборон чи дозволів на здійснення діяльності з надання бухпослуг немає.

 

Який код КВЕД має бути зареєстрований у ФОП, щоб надавати бухгалтерські послуги?

Код 69.20 «Діяльність у сфері бухгалтерського обліку й аудиту; консультування з питань оподаткування».

Згідно з Методологічними основами та поясненнями до позицій національного класифікатора ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності», затвердженими Наказом Держкомстату від 23.12.2011 р. № 396, клас 69.20 включає:

  • облік комерційних операцій компаній та фізичних осіб;
  • підготовку або аудит фінансових рахунків;
  • перевірку рахунків та підтвердження їх точності;
  • складання податкових декларацій для приватних осіб або підприємств;
  • консультаційні послуги та послуги з представництва клієнтів у податкових органах.

Цей клас не включає:

  • оброблення даних та їх зведення у таблиці, див. 63.11;
  • консультування з питань управління щодо бухгалтерських систем і процедур контролю за виконанням кошторису, див. 70.22;
  • збирання рахунків, див. 82.91.

Таким чином, зареєструвавши код 69.20, ФОП має право провадити операції, наведені вище. Якщо ж він планує здійснювати додаткові види діяльності, йому доведеться реєструвати коди для такої діяльності, наприклад, 63.11, 70.22, 82.91 тощо.

 

На якій системі оподаткування може бути ФОП, який надає бухгалтерські послуги?

На загальній системі оподаткування чи на ЄП групи 2 (якщо надаватимуть послуги виключно платниками ЄП та/або населенню) або групи 3.

Звісно, щоб бути платником ЄП груп 2 чи 3, потрібно дотримуватися критеріїв доходу і кількості найманих працівників, що визначено п. 291.4 ПКУ.

Один момент.

Не можуть бути платниками ЄП першої – третьої груп ФОП, які здійснюють діяльність у сфері аудиту (пп. 291.5.2 ПКУ).

Код КВЕД для аудиту такий самий, як і для надання бухпослуг – 69.20. Невже ФОП на цій підставі можуть заборонити перебувати на ЄП?

Наприклад, читаємо відповідь на питання в підкатегорії 107.01.02 ЗІР: «Чи має право ФОП, яка здійснює діяльність у сфері бухгалтерського обліку, перейти на спрощену систему оподаткування?».

Податкова відповідає таким чином. Враховуючи те, що діяльність у сфері бухгалтерського обліку та діяльність у сфері аудиту за своєю сутністю є різними видами діяльності, то ФОП, які надають виключно бухгалтерські послуги мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування та бути платниками ЄП.

Хоча на практиці подеколи місцеві податківці відмовляють ФОПам, які надають бухпослуги, перейти на ЄП. Повторимося, підстав для заборони немає. Якщо відмовляють, можна скаржитися до вищестоящої податкової або позиватися до суду, чи зробити простіше – показати місцевим податківцям нашу консультацію.

 

Чи потрібно ФОП реєструватися суб’єктом фінмоніторингу і виконувати всі передбачені таким моніторингом процедури (в т.ч. інформувати Держфінмоніторинг про операції клієнтів, які є підозрілими)?

Так, потрібно.

Адже згідно з пп. «б» та пп. «в» п. 7 ч. 2 ст. 6 Закону про фінмоніторинг, бухгалтери, суб’єкти господарювання, що надають послуги з бухгалтерського обліку, а також суб’єкти господарювання, що здійснюють консультування з питань оподаткування є суб’єктами первинного фінансового моніторингу.

Порядок узяття на облік та процедуру моніторингу встановлено Порядком № 850.

 

Як документально підтверджувати надання своїх послуг іншим ФОПам та юрособам?

ФОП надаватиме бухгалтерські послуги.

А відтак має надавати на підставі договору з надання послуг, який укладається з урахуванням вимог ст. 901 – ст. 907 ЦКУ.

Господарський факт надання послуг традиційно в нашій країні документують актом приймання-передачі послуг. Хоча форма акту нормативними документами не встановлена. А тому такий акт складається в довільній формі, погодженій сторонами. Причому акт, як первинний документ, повинен містити всі обов’язкові реквізити, встановлені ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік.

З огляду на вимоги бухгалтерського законодавства, періодичність складання акту – не рідше ніж раз у місяць. Тобто, одним актом документують послугу з ведення обліку за один місяць.

Зразок акту

Акт приймання-передачі бухгалтерських послуг

 

м. Полтава                                                       07 травня 2021 р.

 

Замовник: ТОВ «СНО», в особі директора Швець Г.М. що діє на підставі Статуту прийняв, а

Виконавець: ФОП Делієв С.К, передав надані ним бухгалтерські послуги за квітень 2021р., обумовлені Договором № 18 від 10.01.2020 р.

Прийняв Замовник…

Передав Виконавець…

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Підприємництво»

  • Зміна організаційно-правової форми підприємства: переведення працівників без звільнення
    Підприємство змінює організаційно-правову форму з ПрАТ на ТОВ, при цьому код підприємства за ЄДРПОУ не змінюється. Чи можливо переоформити людей з ПрАТ на ТОВ без звільнення, щоб не сплачувати компенсацію за невикористану відпустку та податки з неї; як правильно зробити запис у трудовій книжці?
    16.12.2021374
  • Отримання підприємцем послуг від фізичної особи: оподаткування
    Чи може ФОП отримувати послуги (за договором надання послуг) від фізичної особи, якщо буде сплачувати за нього ПДФО та військовий збір?
    05.11.2021343
  • Особливості діяльності ФОП, що надає бухпослуги
    Яких умов має дотримуватися ФОП, щоб здійснювати діяльність з надання бухгалтерських послуг? Як документально підтверджувати надання своїх послуг іншим ФОПам та юрособам?
    11.05.20213 0585
  • Оплата третьою особою: наслідки
    На розрахунковий рахунок ТОВ надійшли кошти від покупця Петренко П., який скористався послугою ПриватБанку «реєстрові поповнення» і авторизувався не сам, а через телефон іншої людини. В результаті в банківській виписці вказано «... від Петренко П. через Сидоренко С.». Чи можемо в обліку провести платіж і відвантаження на Петренка? Чи правомірна така оплата?
    22.05.20201 413
  • Зміна розміру відрахувань держпідприємств: з якої дати починає діяти?
    Чи має право ДП застосовувати при звітуванні за І квартал 2020 року зменшений норматив відрахування чистого прибутку (передбачений постановою КМУ №349), якщо на момент звітування Постанову було прийнято, оприлюднено, але не опубліковано?
    19.05.2020163