• Посилання скопійовано

Чи може фізособа зробити внесок до статутного фонду з підприємницького рахунку?

Фізособа - засновник приватного підприємства платника ЄП, здійснює внесок до статутного капіталу ПП з підприємницького рахунку від імені ФОП. Які податкові наслідки такої операції для підприємця та приватного підприємства?

Чи може ФОП бути власником корпоративних прав?

Відповідно до ст. 114 ЦКУ учасником господарського товариства може бути фізична або юридична особа.

Випливає, що фізособа-підприємець не може бути засновником (учасником) юрособи, а отже, не може здійснювати внесок до майна товариства.

Згідно з ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом.

Згідно зі ст. 325 ЦКУ суб’єктами права власності є фізособи та юрособи. Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

Тобто законодавством не передбаченого такого суб’єкта права власності як фізособа-підприємець.

Отже, оскільки підприємець не є власником майна, внесок до статутного капіталу фактично здійснюється фізособою, а статус підприємця на операцію не впливає. Як наслідок – відсутність оподаткування внеску.

 

Чи може фізособа сплачувати внесок з підприємницького рахунку?

Водночас згідно з ст. 42 ГКУ, підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. Підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом (ст. 44 ГКУ).

Враховуючи вищевикладене, фізособа — підприємець має право вільно користуватися коштами з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством.

Таким чином, ФОП не може бути власником корпоративних прав юрособи, відповідно, внесок коштів з розрахункового рахунку ФОПа до статутного капіталу підприємства розцінюється як такий внесок фізособою (не підприємцем). Отже, за умови сплати всіх відповідних податків і зборів підприємцем такий внесок не призведе до податкових наслідків у нього, а буде враховуватися як внесок від фізособи.

 

Податкові наслідки для юрособи - «єдинника»

Відповідно до пп. 8 п. 292.11 ПКУ до складу доходу, визначеного цією статтею, не включаються суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками платника єдиного податку до статутного капіталу такого платника.

Отже, внесок до статутного капіталу юрособи, платника єдиного податку не включається до доходу такої юрособи і, відповідно, не підлягає оподаткуванню єдиним податком.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Підприємництво»

  • Зміна організаційно-правової форми підприємства: переведення працівників без звільнення
    Підприємство змінює організаційно-правову форму з ПрАТ на ТОВ, при цьому код підприємства за ЄДРПОУ не змінюється. Чи можливо переоформити людей з ПрАТ на ТОВ без звільнення, щоб не сплачувати компенсацію за невикористану відпустку та податки з неї; як правильно зробити запис у трудовій книжці?
    16.12.2021374
  • Отримання підприємцем послуг від фізичної особи: оподаткування
    Чи може ФОП отримувати послуги (за договором надання послуг) від фізичної особи, якщо буде сплачувати за нього ПДФО та військовий збір?
    05.11.2021343
  • Особливості діяльності ФОП, що надає бухпослуги
    Яких умов має дотримуватися ФОП, щоб здійснювати діяльність з надання бухгалтерських послуг? Як документально підтверджувати надання своїх послуг іншим ФОПам та юрособам?
    11.05.20213 0585
  • Оплата третьою особою: наслідки
    На розрахунковий рахунок ТОВ надійшли кошти від покупця Петренко П., який скористався послугою ПриватБанку «реєстрові поповнення» і авторизувався не сам, а через телефон іншої людини. В результаті в банківській виписці вказано «... від Петренко П. через Сидоренко С.». Чи можемо в обліку провести платіж і відвантаження на Петренка? Чи правомірна така оплата?
    22.05.20201 413
  • Зміна розміру відрахувань держпідприємств: з якої дати починає діяти?
    Чи має право ДП застосовувати при звітуванні за І квартал 2020 року зменшений норматив відрахування чистого прибутку (передбачений постановою КМУ №349), якщо на момент звітування Постанову було прийнято, оприлюднено, але не опубліковано?
    19.05.2020163