• Посилання скопійовано

Підприємець-єдинник може торгувати на розлив тільки пивом та столовими винами

Чи може підприємець-єдинник ІІ групи торгувати глінтвейном без наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями?

Прямої норми в ПКУ із дозволом такої торгівлі підпримцю-єдиннику немає. За п. 291.5 ПКУ таким підприємцям дозволено торгувати в роздріб пивом і столовим вином. А рештою підакцизних товарів (до яких належать і алкогольні напої, за п. 215.1 ПКУ) торгувати єдинникам не можна.

Отже, відповідь на це запитання краще задати податківцям, щоб отримати письмову індивідуальну податкову консультацію. Саме вони мають право роз'яснювати  податкове законодавство і поставити крапку в цьому запитанні.

Від себе зазначимо, що для того, щоб відповісти на це запитання, треба знати відповідь ще на два:

  • що таке глінтвейн і чим він відрізняється від столового вина?
  • чи належить глінтвейн до алкогольних напоїв?

На жаль, ані в Законі України від 19.12.1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі – Закон №481), ані в Правилах роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.07.1996 року №854 (далі – Правила № 854) визначення, що таке глінтвейн немає.

Щодо визначення, що таке алкогольні напої, воно є і встановлене не тільки Законом №481, а і ПКУ (наразі ці визначення ідентичні). Так, за пп. 14.1.5 ПКУ алкогольними напоями вважаються продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об'ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.

На жаль, в державному класифікаторі УКТ ЗЕД окремого коду для глінтвейну теж немає, тому сказати однозначно, чи належить він до алкогольних напоїв лише по назві не можна. Доводити так це чи ні потрібно буде за ознаками алкогольних напоїв, які зазначені в пп. 14.1.5 ПКУ.

А далі так:

- якщо виготовлений глінтвейн за ознаками не потрапляє до алкогольних напоїв, то не потрібна ліцензія на його продаж, і такий продаж можуть здійснювати навіть єдинники;

- якщо ж потрапляє, незважаючи на те, що в рецептуру глінтвейну можуть входити лише столове вино та інгредієнти, які не є алкогольними напоями, після їх обробки (як правило, термічної, адже традиційно глінтвейн це гарячій напій) на виході маємо вже не столове вино, а інший напій, то, на нашу думку, торгувати таким напоєм, перебуваючи на єдиному податку не можна. Відповідно, на торгівлю таким алкогольним напоєм потрібна ліцензія.

Але, повторюємо, зазначене – лише наша думка, вона може не співпадати з думкою податківців. Можливо, вони вважатимуть, що у випадку, коли до складу рецепту глінтвейну входитиме лише один вид алкоголю - столове вино, торгувати яким ФОП на єдиному податку не заборонено, то ФОП має право торгувати і напоями, створеними на основі такого вина, без втрати права перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Зокрема, нещодавно податківці давали досить лояльне для платників податків роз’яснення щодо оподаткування операцій з продажу кави з алкоголем. В ньому податківці дійшли до висновку, що до підакцизних товарів належать, зокрема, спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво. А відповідно до УКТ ЗЕД шоколад та інші готові харчові продукти з вмістом какао, в тому числі які містять алкоголь, віднесені до коду 1806; кава - 0901, чай - 0902, та не є підакцизною продукцією.

Щоб дізнатися, чи стосується це і глінтвейну, варто подати запит на індивідуальну податкову консультацію за правилами, встановленими ст. 52 ПКУ

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»