• Посилання скопійовано

Оподаткування ФОП -"єдинника" III групи при безоплатному отриманні генератора

ФОП-"єдинник" III групи від продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) отримав безоплатну допомогу у вигляді дизельного генератора. Генератор отримується шляхом підпису сертифіката дарування. Після отримання ФОП не має права його продавати, здавати в оренду. Які податкові наслідки?

Додаткові умови:

Генератор надано в рамках проєкту, в якому зазначено: «Надзвичайна допомога джерелом існування та енергетична допомога вразливим фермерам і малим/середнім підприємствам з переробки сільськогосподарської продукції у нових доступних та інших постраждалих від конфлікту районах України». Допомогу надано за підтримки уряду Німеччини через Федеральне міністерство продовольства та сільського господарства (BMEL).

 

Оподаткування

Відповідно до пп. 1 пп. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку ФОП є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Відповідно до пп. 292.3 ПКУ, до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг). Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку.

На наш погляд, сертифікат дарування є формою письмового договору дарування. Причому генератор надано ФОП для використання в його господарській діяльності.

Таким чином, вартість генератора включається до доходу ФОП і оподатковується ЄП.

Зазначимо, що в пп. 292.11 ПКУ наведено перелік доходів, які не включаються до складу доходу ФОП. Але там немає доходів схожих до того, що ми розглядаємо. Тож, на наш погляд, розглядуваний нами дохід не відноситься до тих, які не включаються до складу доходу ФОП.

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (107.01.03): "Як визначається вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) для визначення доходу ФОП – платника ЄП (крім е-резидента)?".

ДПС відповідає, що відповідно до ст. 632 ЦКУ, якщо ціна у договорі не встановлена і не може бути визначена виходячи з його умов, вона визначається виходячи із звичайних цін, що склалися на аналогічні товари, роботи або послуги на момент укладення договору. З огляду на зазначене, до суми доходу платника ЄП включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг) з урахуванням звичайних цін. При цьому звичайні ціни визначаються відповідно до положень пп. 14.1.71 ПКУ

Як правило, це ринкова ціна. Тобто, це така ціна, за якою подібний генератор ФОП зміг би придбати за кошти.

Про визначення звичайної ціни можна почитати тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»