• Посилання скопійовано

Послуги доставки в накладній на продаж товару

ФОП на ІІ групі ЄП торгує через інтернет-магазин з доставкою товару «Новою Поштою». За договором з поштою, за доставку платить продавець. Але ФОП перевиставляє послуги доставки покупцеві. Тобто покупець платить ФОПу як за товар, так і за доставку. А далі вже ФОП сплачує пошті. Як доставку вказувати в накладній?

Оскільки за договором з «Новою Поштою» доставку оплачує продавець (ФОП), то для продавця вартість послуг доставки є витратами, пов’язаними з продажом товару. Якщо вартість доставки впливає на ціну товару, це означає, що ціна товару буде вищою за вартість послуг доставки.

Тобто зазначати в накладній окремо послуги доставки не зовсім коректно. Фактично в накладній має бути вказана остаточна ціна, яка включає і послуги доставки.

Наприклад, якщо ціна без доставки 170 грн, а послуги доставки - 53 грн, то в накладній має зазначатися ціна товару – 223 грн (170 +53). 

Якщо в накладній зазначити окремо послуги доставки, це можна розцінювати як наче ФОП надає ці послуги. Хоча по суті ФОП всього лише перевиставляє до відшкодування витрати на доставку товару. Тому в накладній можна написати хіба що «Компенсація витрат на послуги доставки», але ніяк не «Послуги доставки». Тому що в цьому разі зрозуміло, що ФОП тільки компенсує власні витрати на послуги доставки, але ніяк не надає таких послуг.

У будь-якому разі отримання компенсації за послуги доставки включатиметься до складу доходу ФОПа.

Ми би не рекомендували в накладній зазначати про доставку окремо, тому що податкова може розцінювати це як окрему послугу. Навіть компенсацію витрат можуть розцінювати як послуги. Але ж це вже додатковий вид діяльності для ФОПа. Якщо в реєстраційних даних такого виду діяльності немає, податківці можуть анулювати реєстрацію платника ЄП. Звісно, ми з такою думкою не погоджуємося, але небезпека подібного сценарію є. Тому для уникнення непорозумінь з податковою його краще уникати.

Із всього наведеного вище наша рекомендація така: послуги доставки включати в ціну товару. В накладній зазначати тільки таку ціну. Окремо послуги доставки в накладній не виділяти.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»