• Посилання скопійовано

Який КВЕД в декларації з ЄП при відсутності діяльності та при отриманні доходу за попередні роки?

ФОП на ІІІ групі ЄП не провадить діяльність в звітному періоді, але отримує гроші в погашення заборгованості за попередні періоди. Який КВЕД відображати в декларації за звітний період?

Подання звітності платниками єдиного податку третьої групи

Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи є календарний квартал (пп. 294.1 ПКУ).

Тому, враховуючи норми пп. 49.18.2 ПКУ, підприємці ІІІ групи подають декларацію протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового кварталу. Якщо ж останній день подання декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем подання декларації відповідно до пп. 49.20 ПКУ вважається операційний (банківський) день, наступний за вихідним або святковим.

Всі платники єдиного податку – фізичні особи, незалежно від обраної групи, заповнюють декларацію за відповідною формою, затвердженою Наказом № 578.

Заповнення, подання, а також виправлення помилок у деклараціях здійснюються за загальновстановленими для податкових декларацій правилами.

ДФСУ у підкатегорії 107.08 роз'яснила, що у полі 9 «Види підприємницької діяльності у звітному періоді» розділу І «Загальні показники підприємницької діяльності» декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця зазначається код та назва виду економічної діяльності відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД) лише тих видів підприємницької діяльності, які фактично здійснювалися у звітному періоді платником єдиного податку.

При цьому при створенні в меню «Введення звітності»  Електронного кабінету податкової декларації в електронному вигляді таблиця поля 9 такої декларації містить лише одну строку. За потреби кількість рядків може бути збільшено, шляхом додаванням нової строки у таблиці поля 9 податкової декларації, яке здійснюється натисненням правої кнопки миші при наведенні курсору на рядок поля 9. Повинна з’явитись панель інструментів редагування рядків таблиці. 

В даному випадку, який КВЕД відображати, якщо фактично ФОП  не проводив діяльності у звітному році, але отримав кошти за попередні роки? Відповідь знайдемо у пп. 292.1 ПКУ: доходом платника єдиного податку є, зокрема, для фізичної особи - підприємця - дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Взагалі, всі ФОП – як на єдиному податку, так і на загальній системі – ведуть облік доходів касовим методом, а принцип нарахування для фізосіб не працює. Тому отриману заборгованість за минулі роки слід вважати доходом від тієї діяльності, за яку отримано оплату. 

 

Висновок: 

ФОП ІІІ групи заповнюють декларації наростаючим підсумком, тому сума доходу в декларації буде включати дохід з початку року. В полі 9 має бути зазначений КВЕД лише тої діяльності, згідно якої був отриманий дохід саме в звітному періоді. Відповідно, у декларації з ЄП за ті періоди, коли діяльність не велася, але отримані доходи в грошовій формі, слід зазначати ті види діяльності за КВЕД, за які отримано кошти.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202420
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202412
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202460
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202435