• Посилання скопійовано

Нарахування дивідендів «єдинником»: що з оподаткуванням?

Як нараховуються і оподатковуються дивіденди засновнику фізособі-резиденту, якщо ТОВ є платником єдиного податку (5%)? Чи можлива виплата дивідендів в інвалюті?

Оподаткування

Виплата дивідендів фізособі - резиденту

Відповідно до пп. 167.5.4 ПКУ, ставка ПДФО застосовується у половинному розмірі ставки, встановленої у пп. 167.1 ПКУ, а саме 9%  - зокрема, для доходів у вигляді дивідендів щодо корпоративних прав, нарахованих суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток.

Оскільки в даному випадку підприємство є платником єдиного податку, то воно не є платником податку на прибуток. Отже, виплачені дивіденди фізособі - резиденту засновнику оподатковуються за ставкою 9%.

Крім того, з суми дивідендів утримується й військовий збір за ставкою 1,5% (п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Якщо емітент-спрощенець виплачує дивіденди за привілейованими акціями, такі виплати прирівнюються до зарплати з відповідним оподаткуванням  - тобто 18% ПДФО та 1,5% ВЗ (пп. 170.5.3 ПКУ). ЄСВ при цьому не нараховується (п. 14 р. ІІ Переліку №1170).

 

Зверніть увагу!

ПКУ передбачено й пільгу для тих дивідендів, які нараховуються на користь платника податку у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юрособою – резидентом, що нараховує такі дивіденди, за умови, що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента, і в результаті якого збільшується статутний фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів (пп. 165.1.18 ПКУ).

Такі дивіденди не оподатковуються ПДФО, але вони відображаються у звітності за ф. №1ДФ у розділі I з ознакою "142" та проставленням нулів у графах 4 і 4а.

 

Сплатити ПДФО та військовий збір із нарахованих дивідендів слід за загальними правилами, встановленими ст. 168 ПКУ:

  • або під час виплати дивідендів відповідно до пп. 168.1.2 ПКУ;
  • або, якщо дивіденди нараховані, але не виплачені до спливу 30 к. д., наступних за місяцем нарахування доходу, ПДФО та військовий збір сплачується у строк не пізніше 30 к. д., наступних за місяцем нарахування доходу – пп. 168.1.5 ПКУ.

У формі №1ДФ виплата доходу у вигляді дивідендів відображається за ознакою доходу «109».

 

Авансовий платіж та особлива звітність

Відповідно до пп.57.1-1.3 ПКУ авансовий внесок, передбачений пп. 57.1-1.2 ПКУ, не справляється у разі виплати дивідендів на користь фізосіб.

Спеціальної звітності не потрібно подавати, оскільки дивіденди виплачуються фізособі. Нагадаємо, що суми дивідендів, виплачених на користь юридичних осіб у звітному періоді, а також суму авансового внеску з податку на прибуток (у разі його нарахування) зазначають у додатку АВ до декларації з податку на прибуток.


Бухоблік

Бухгалтерський облік нарахованих і виплачених дивідендів ведуть на субрахунку 671 "Розрахунки за нарахованими дивідендами". При цьому доцільно ввести додаткові субрахунки за кожним власником (акціонером):

  • відображено розподіл бухгалтерського прибутку підприємства: Дт 441 Кт 443;
  • нараховано дивіденди: Дт 443 Кт 671
  • утримано ПДФО та ВЗ із дивідентів: Дт 671 Кт 641/ПДФО та 642/ВС
  • виплачено дивіденди: Дт 671 Кт 311

 

Виплата дивідентів у грошовій формі

Виплата дивідендів може здійснюватися у двох формах: грошовій та натуральній. Але на натуральну форму виплати дивідендів є обмеження. Так, "єдинники" не можуть виплачувати дивіденди у натуральній формі, адже для них операції в негрошовій формі заборонені умовами перебування на спрощеній системі оподаткування.

Що стосується валюти грошової форми дивідендів, то зазначимо таке:

Відповідно до пп.1 ч. 2 ст. 5 Закону про валюту усі розрахунки на території України проводяться виключно у гривні, крім розрахунків за операціями зі здійснення іноземних інвестицій та повернення іноземному інвестору прибутків, доходів (у тому числі дивідендів) та інших коштів, одержаних на законних підставах у результаті здійснення іноземних інвестицій.

Таким чином, виплачувати дивіденди в інвалюті можна лише засновникам-нерезидентам, а ось засновникам резидентам – виключно в гривнях.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»