• Посилання скопійовано

Як продати нерухомість, внесену до СК товариства – платника єдиного податку?

Статутний капітал ТОВ на ЄП було сформовано майновим комплексом на 100%. Зараз вирішено продати цей комплекс. Які наслідки такої операції з точки зору формування СК та оподаткування ЄП?

Формування статутного капіталу основними засобами – звичайна операція, яка не має особливостей в обліку та оподаткуванні. Ми писали щодо формування СК тут. Для платника ЄП ця операція не має податкових наслідків.

Після внесення нерухомості до статутного капіталу підприємства право власності на цю нерухомість переходить від засновника до підприємства. Відповідно, підприємство може використовувати отриманий внесок до СК на свій розсуд, в тому числі і продати з оплатою грошовими коштами, які, своєю чергою, теж  використати на власний розсуд. Зміни до статуту вносити не потрібно, розмір статутного капіталу теж не змінюється.

Сам по собі той факт, що внесок до СК був проданий, ні на що не впливає. Проте звертаємо увагу на ч. 3 ст. 31 Закону про ТОВ: якщо вартість чистих активів товариства знизилася більш як на 50%  у порівнянні з цим показником станом на кінець попереднього року, виконавчий орган товариства скликає загальні збори учасників, які мають відбутися протягом 60 днів з дня такого зниження. До порядку денного таких загальних зборів учасників включаються питання про заходи, які мають бути вжиті для покращення фінансового стану товариства, про зменшення статутного капіталу товариства або про ліквідацію товариства.

Як розрахувати чисті активи, ми розповідали тут.

Втім, продаж майнового комплексу не обов’язково може призвести до зниження показника чистих активів.

Оскільки засновник, який вніс майновий комплекс до статутного капіталу ТОВ, вже не є власником внесеного майна, то при виході з ТОВ він може отримати свою частку у грошовій формі або у вигляді іншого майна товариства.

Операція з продажу нерухомості, яка раніше була отримана як внесок до статутного капіталу, не має жодних особливостей через те, як ця нерухомість була отримана.

Ми неодноразово писали про продаж основних засобів платником єдиного податку:

Також пропонуємо до уваги статтю про продаж ОЗ у єдинників:

Стаття актуальна і зараз, крім вартісної межі основних засобів для цілей оподаткування. Зараз вона становить 20000 грн відповідно до пп. 14.1.138 ПКУ.

Випадок, коли при продажу нерухомості фізособі може виникнути ПДФО (а саме при продажу нижче звичайних цін), описаний тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»