• Посилання скопійовано

Коли можна повернутись на ІV групу платників ЄП?

Агропідприємство у 2021 році є платником податку на прибуток. До 2021 року було платником ЄП IV групи. В якому періоді можна повернутись до платників ЄП IV групи? Який алгоритм дій?

Як передбачено пп. 298.8 ПКУ, порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, або відмови від спрощеної системи оподаткування платниками єдиного податку четвертої групи здійснюється відповідно до пп. 298.8.1-298.8.8 ПКУ.

Зокрема, згідно з пп. 298.8.1 ПКУ, сільськогосподарські товаровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку подають не пізніше 20 лютого поточного року розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (юридичні особи). Такий розрахунок здійснюється виходячи з показників за рік.

Крім того, варто звернути увагу, що пп. 294.1 ПКУ для платників ЄП ІV групи встановлено річний звітний період. А щоб обрати IV групу платників ЄП слід подати зазначені у пп. 298.8.1 ПКУ документи до 20 лютого поточного року. Якщо цього не зроблено, то можливість обрання IV групи платників ЄП у поточному році втрачається.

Отже, стати платником ЄП IV групи посеред року не можна – лише у проміжок між 01.01 по 20.02 поточного року.

Крім того, варто звернути увагу на пп. 298.8.8 ПКУ. У ньому зазначається, що сільськогосподарський товаровиробник повторно може бути включений до четвертої групи платників єдиного податку не раніше, ніж через два календарні роки після його переходу на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку іншої групи, або анулювання його попередньої реєстрації платником єдиного податку четвертої групи. Норми цього підпункту не застосовуються у разі анулювання реєстрації платником єдиного податку четвертої групи юридичної особи за ініціативою контролюючого органу.

Тому, якщо платник податків не підпадає під виключення у пп. 298.8.8 ПКУ, знову стати платником ЄП він зможе не раніше, ніж через 2 роки як перейшов на сплату інших податків та зборів. Наприклад, якщо у 2020 році суб’єкт господарювання був платником ЄП IV групи, а з 2021 став платником податку на прибуток, то знову обрати спрощену систему оподаткування він зможе не раніше, ніж у 2023 році.

Для того, щоб це зробити, платник податку, як було зазначено вище, подає до 20 лютого того року, в якому він бажає та має право стати платником ЄП IV групи, документи, визначені у пп. 298.8.8 ПКУ, зокрема:

  • загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ), - контролюючому органу за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);
  • звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки - контролюючому органу за місцем розташування такої земельної ділянки (юридичні особи);
  • розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (юридичні особи) - контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику;
  • відомості (довідку) про наявність земельних ділянок - контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»