• Посилання скопійовано

Юрособа на ЄП надає іншій юро собі ПФД: на який термін можливо скласти договір?

Юрособа (4 група ЄП) надає іншій юрособі (загальна система оподаткування) поворотну фіндопомогу. На який максимальний термін можливо скласти договір? Як та коли (після закінчення календарного року чи закінчення договору) оподатковується дана допомога, якщо вона не буде повернута в повному розмірі?

Відразу зазначимо, що норма пп. 3 пп. 292.11  ПКУ, відповідно до якої сума поворотної фінансової допомоги, неповерненої платником єдиного податку протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, включається до складу доходу такого платника наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги, стосується виключно єдиного податку першої - третьої груп, адже ст. 292 ПКУ має назву «Порядок визначення доходів та їх склад для платників єдиного податку першої - третьої груп». Оскільки в умові питання мова про «єдинника» 4 групи, зазначимо наступне:

Відповідно до роз’яснення у підкатегорії 108.02.04, «ЗІР» (запитання:  «Чи включаються до загальної суми доходу сільськогосподарського товаровиробника суми отриманих відс. за депозитом, безповоротної та поворотної фінансової допомоги для визначення частки cільськогосподарського товаровиробництва?»сума поворотної фінансової допомоги не включається до загальної суми доходу при визначенні частки сільськогосподарського товаровиробництва, оскільки така допомога є обов’язковою до повернення у визначений у договорі термін.

Сума поворотної фінансової допомоги, яка не повертається у визначений у договорі термін, включається до загальної суми доходу при визначенні частки сільськогосподарського товаровиробництва.

За правовим характером договір поворотної фінансової допомоги є договором позики (ч. 1 ст. 1046 ЦКУ), з чим згодні й контролюючі органи (див. лист ДПС від 11.02.2013 р. № 1990/6/17-1216). А тому слід керуватися ст.1046-1053 ЦКУ.

Відповідно до ст.1049 ЦКУ позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред'явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред'явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором.

Позика, надана за договором безпроцентної позики, може бути повернена позичальником достроково, якщо інше не встановлено договором.

Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок.

Таким чином, цивільним законодавством не встановлено обмежень щодо строку надання поворотної фіндопомоги – це рішення управлінського персоналу. Більше того, до договору позики, як і до будь-якого цивільно-правового договору можна внести зміни. Зокрема, можна подовжити термін повернення позики (поворотної фінансової допомоги). Для цього доцільно укласти додаткову угоду, де й зазначити новий термін повернення коштів.

Відповідно до роз’яснення податківців, до загальної суми доходу при визначенні частки сільськогосподарського товаровиробництва потрапляє лише сума поворотної фінансової допомоги, яка не повертається у визначений у договорі термін, тобто мова про прострочену кредиторську заборгованість із повернення ПФД. До тих пір поки вона не прострочена, то відповідно сума такої допомоги не включається до загальної суми доходу при визначенні частки сільськогосподарського товаровиробництва.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»