• Посилання скопійовано

Чи оподатковується оплата мобілізованим ФОПам?

ІТ компанія для підтримки мобілізованих ФОПів, з якими співпрацювала, перераховує їм середньомісячну плату за сервісним договором, хоча послуги від них не отримує. В додатку 4ДФ відображає з ознакою «157». Акти послуг підписуються щомісяця. Чи правильно робить компанія?

Щодо оподаткування ФОПа

Відповідно до п. 25 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, самозайняті особи (фізичні особи - підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність), які мали або не мали найманих працівників, призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час особливого періоду, визначеного Законом «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», на весь період їх військової служби звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з ПДФО відповідно до розділу IV цього Кодексу, а також звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з єдиного податку відповідно до глави 1 розділу XIV цього Кодексу.

Підставою для такого звільнення є заява самозайнятої особи та копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які подаються до органу доходів і зборів за місцем податкової реєстрації самозайнятої особи протягом 10 днів після її демобілізації. Якщо демобілізована самозайнята особа перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації, на особливий період, заява і копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, подаються протягом 10 днів після закінчення її лікування (реабілітації).

Подібну норму щодо несплати мобілізованими ФОПами за себе ЄСВ містить п. 9-2 розділу VIII Закону про ЄСВ.

Це означає, що якщо ФОП під час мобілізації отримав дохід від підприємницької діяльності, такий дохід не буде оподаткований.

 

Чи отримав ФОП дохід від підприємницької діяльності?

У питанні зазначено, що ФОПи послуги не надають. Хоча акти наданих послуг складаються, і компанія в додатку 4ДФ відображає як нарахування, так і виплату доходів, з ознакою підприємницьких доходів «157».

Тобто, фактично ФОПу оплачують не за надані ним послуги, а надають безповоротну фінансову допомогу.

Але сума безповоротної фіндопомоги не є доходом ФОП на ЄП. Така допомога є доходом фізособи, а тому включається до складу її оподатковуваного доходу і оподатковується ПДФО за ставкою 18% і ВЗ за ставкою 1,5%.

Так само консультує і податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 107.01.03 ЗІР: «Чи включається до складу доходу ФОП платника ЄП першої – третьої груп сума отриманої безповоротної фінансової допомоги?».

Причому утримати ці податки повинна компанія, як податковий агент. І така допомога, як додаткове благо (див. пп. «ґ» пп. 164.2.17 ПКУ), відображається в додатку 4ДФ з ознакою доходу «126», а не «157».

Звісно, що компанія може оплачувати послуги авансом, а після демобілізації ФОПи нададуть ці послуги, за які вже отримали оплату. Але тоді в додатку 4ДФ зазначений дохід має бути відображено тільки в графі 3 «Виплачено доходу». А в графі 3а «Нараховано доходу» дохід буде відображено в додатку 4ДФ за період фактичного надання послуги.

Окрім того, компанія може оплачувати ФОПам дохід за послуги, які вони надали раніше, наприклад, в минулому році. Але в такому разі в період надання доходу його слід було відобразити в додатку 4ДФ, у графі 3а «Нараховано доходу».

Варто сказати, що чинне законодавство не забороняє ФОПу надавати послуги під час мобілізації, якщо це можливо фізично. Тому в принципі ФОП може надавати такі послуги, приміром, віддалено, у вільний від служби час, якщо такий час є. В такому разі компанія буде виплачувати ФОПу дохід і відображати в 4ДФ так, як зазначено у питанні.

Але варіант оподаткування потрібно обирати той, який відповідає фактичним обставинам конкретної ситуації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Загальні положення»