• Посилання скопійовано

Помилка в призначенні платежу: як уникнути неприємностей для ФОПа?

ФОП, платник ЄП ІІ групи, займається продажем товарів. Він отримав на рахунок кошти від ТОВ – платника податку на прибуток. У призначенні платежу платник помилково вказав, що це платіж за послуги. Як виправити цю помилку, щоб уникнути небажаних наслідків для ФОПа?

Відповідно до пп. 2 пп. 291.4 ПКУ, до другої групи платників ЄП належать ФОП, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Отже, надання послуг ТОВ – платнику податку на прибуток не дозволено ФОПам на ЄП ІІ групи. Відповідно до пп. 9 пп. 298.2.3 ПКУ, ФОП повинен перейти на загальну систему у разі здійснення діяльності, яка не передбачена у пп. 2 п.  291.4 ПКУ, - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалася така діяльність.

 

Чи можна говорити про здійснення недозволеної діяльності у разі, якщо на рахунок ФОПа надійшов помилковий платіж за послуги, а самі послуги не надавалися?

Відповідно до ст. 901 ЦКУ, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

В даному випадку ФОП не зобов’язувався надавати послуги цьому ТОВ. Також може бути, що ФОП взагалі не має умов для надання послуг, наприклад, якщо ФОП займається виробництвом меблів, а у призначенні платежу вказано, що це платіж за послуги перевезення. Оскільки самих послуг перевезення ФОП не надавав і не збирається надавати, то такий помилковий платіж не слід розцінювати, як дохід від надання послуг. Тобто для визначення виду діяльності, від якої надійшли кошти, слід взяти до уваги не тільки сам платіж і його призначення, але й фактичну наявність відповідної діяльності та сам факт надання послуг (якого в даному випадку немає і не буде).

Отже, щоб уникнути запитань від перевіряючих та небажаних наслідків щодо примусового переведення ФОП на загальну систему, потрібно виправити призначення платежу. Банк це зробити вже не може, адже платіж уже проведений. Тому виправити призначення платежу можуть тільки сторони самостійно. А саме: ТОВ повинно написати листа ФОПу, у якому викласти суть помилки та зазначити правильне призначення платежу. Наприклад:

«Повідомляємо, що у платіжному дорученні №12 від 12.05.2021 р. на суму 125000 грн нами було зазначено помилкове призначення платежу. Вважати вірним таке призначення: «Сплата за меблі згідно рах. № 23 від 11.05.2021 р. Без ПДВ».

Альтернативним варіантом може бути повернення суми помилкового платежу платнику та наступний платіж з правильним призначенням.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»