• Посилання скопійовано

Реорганізація адвокатського бюро шляхом перетворення

Адвокатське бюро (єдиний учасник з часткою 100%, платник ЄП групи ІІІ, неплатник ПДВ) реорганізується шляхом перетворення в адвокатське об’єднання (частки партнерів 70% та 30%). Які податкові наслідки? Як подається звітність припиненим бюро та новоствореним об’єднанням?

Окремі юридичні особливості

Відповідно до ст. 108 ЦКУ, перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми. У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юридичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 104 ЦКУ, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов’язки переходять до правонаступників.

Після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) (ч. 2 ст. 107 ЦКУ).

 

Податкові особливості

Для суб'єктів господарювання, які утворюються в результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, що має непогашені податкові зобов'язання чи податковий борг, які виникли до такої реорганізації, перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому погашено такі податкові зобов'язання чи податковий борг і подано заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування (пп. 294.5 ПКУ).

Суб'єкт господарювання, який утворюється в результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, що має непогашені податкові зобов'язання чи податковий борг, які виникли до такої реорганізації, може бути зареєстрований як платник єдиного податку (шляхом подання не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу заяви) з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснено погашення таких податкових зобов'язань чи податкового боргу (пп. 298.1.3 ПКУ).

Згідно з пп. 2 пп. 299.6 ПКУ, підставами для прийняття контролюючим органом рішення про відмову у реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку є виключно наявність у суб’єкта господарювання, який утворюється у результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу, що виникли до такої реорганізації.

Згідно з пп. 2 п. 299.10 ПКУ, реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі припинення юридичної особи (крім перетворення).

З наведеного випливає, що у разі перетворення:

  • реєстрація платником ЄП не може бути анульована податковою за власним рішенням;
  • податкова не може відмовити суб’єкту господарювання у реєстрації платником ЄП, утвореному внаслідок перетворення;
  • суб’єкт господарювання, який має непогашені податкові зобов'язання чи податковий борг, які виникли до такої реорганізації, може бути зареєстрований як платник ЄП, причому в іншому порядку, ніж наведено в пп. 294.5 ПКУ.

Більше жодної специфіки щодо перетворення платника ЄП групи ІІІ ПКУ не містить.

На жаль, в ПКУ немає норми, яка встановлює порядок анулювання реєстрації платником ЄП у разі припинення адвокатського бюро шляхом перетворення. Тому з цього питання рекомендуємо звернутися до податкової.

Поряд з цим, відсутні норми ПКУ, які би містили інформацію про особливості реєстрації адвокатського об’єднання платником ЄП в результаті перетворення. Можемо припустити, що це потрібно робити шляхом подання відповідної заяви держреєстратору (див. п. 4 пп. 298.1.1 ПКУ) в момент реєстрації припинення бюро і одночасної реєстрації об’єднання.

Але знову ж таки, оскільки в ПКУ цей момент не прописаний, рекомендуємо звернутися до податкової за консультацією.

 

Подання декларації платника ЄП припиненим бюро

Дивимося відповідь на питання в підкатегорії 108.02.05, ЗІР: «Протягом якого строку після внесення запису до Єдиного державного реєстру ЮО, ФОП та громадських формувань про припинення ЮО така особа подає останню податкову декларацію платника ЄП третьої групи (ЮО) та в якому вигляді (електронному чи на паперових носіях)?».

Податкова пише, що після внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань про припинення юридичної особи, така особа подає до контролюючого органу останню податкову декларацію платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) у паперовому вигляді за податковий (звітний) квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення юридичної особи наростаючим підсумком з початку року (квартал або півріччя або 9 місяців або рік) до закінчення такого податкового (звітного) періоду або протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) періоду.

 

Подання декларації платника ЄП новоствореним об’єднанням

Відповідно до пп. 296.3 ПКУ, платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Тобто, подавати слід протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (пп. 49.18.2 ПКУ).

 

Щодо подання іншої звітності (податкової, статистичної, фінансової)

Тут ми зробили висновок, що вся звітність підприємством (у нас – адвокатським бюро), яке припиняється, подається в загальному порядку, як таким, що припиняється (ліквідується).

 

Бухгалтерський облік

Особливості бухгалтерського обліку при перетворенні ми детально розглядали тут.

Фактично всі активи і пасиви адвокатського бюро передаються на баланс об’єднання. Наприклад, якщо на балансі бюро є нерозподілений прибуток, то він разом з іншими активами і пасивами за передавальним актом передається на баланс об’єднання.

 

Чи відсутні податкові наслідки при перетворенні?

Так, податкові наслідки відсутні.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»