• Посилання скопійовано

Нерезидент зареєструвався платником податків: яку звітність подавати?

Іноземна неурядова організація має непостійне представництво на території України, яке не здійснює госпдіяльність. Згідно з вимогами пп. 64.5 ПКУ, зареєстрували платником податку нерезидента (неурядову організацію). Чи повинен тепер такий нерезидент подавати якусь звітність?

Кілька слів про взяття на облік в ДПС

Відповідно до пп. 64.5 ПКУ, на податковий облік в Україні мають стати нерезиденти юридичні особи, які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи.

Особливості постановки на облік визначені як пп. 64.5 ПКУ, так і Порядком №1588. Про особливості реєстрації нерезидентів ми писали, наприклад, тут.

Одночасно нерезидент має зареєструватися платником податку на прибуток, якщо він, серед іншого, здійснює господарську діяльність на території України через постійне представництво та/або отримує доходи із джерелом походження з України (див. пп. 133.2.2 ПКУ). Про особливості такої реєстрації також можна прочитати за посиланням вище.

Відповідно до пп. 14.1.36 ПКУгосподарська діяльність - діяльність особи, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема, за договорами комісії, доручення та агентськими договорами

Оскільки в розглядуваній ситуації нерезидент (неурядова організація) не здійснює в Україні діяльність на отримання доходу, він не здійснює господарську діяльність. А тому хоч і став на облік в ДПС, він не повинен реєструватися платником податку на прибуток.

 

Чи подавати податкову звітність нерезиденту, який став на облік в ДПС?

Відповідно до пп. 36.1 ПКУ, податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

Відповідно до пп. 46.1 ПКУ, податкова декларація, розрахунок, звіт  - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючим органам у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата грошового зобов’язання, у тому числі податкового зобов’язання або відображаються обсяги операції (операцій), доходів (прибутків), щодо яких податковим та митним законодавством передбачено звільнення платника податку від обов’язку нарахування і сплати податку і збору, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку, а також суми нарахованого єдиного внеску.

Якщо проглянути норми ПКУ, які регламентують стягнення відповідних податків, то там побачимо необхідність декларування тільки в тих випадках, якщо виникають об’єкти оподаткування стосовно відповідних податків. Наприклад, якщо нерезидент продає на митній території України товари, послуги, у нього виникає об’єкт оподаткування податком на прибуток, відтак, він повинен додатково реєструватися платником податку на прибуток і подавати декларацію з цього податку.

Якщо ж об’єкти оподаткування не виникають, то й підстав для звітування не виникає. Докладніше про це читайте в інформаційному листі від ДПС тут.

 

Чи подавати фінансову звітність?

Вимоги Закону про бухоблік (в тому числі щодо ведення бухобліку, подання фінзвітності) поширюються в тому числі на представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності.

Представництво іноземного суб'єкта господарської діяльності - установа або особа, яка представляє інтереси іноземного суб'єкта господарської діяльності в Україні і має на це належним чином оформлені відповідні повноваження (ст. 1 Закону про ЗЕД).

Такі представництва мають пройти процедуру акредитації і реєстрації на території України (ст. 5 Закону про ЗЕД).

Таким чином, вести бухоблік і подавати фінзвітність мають тільки зареєстровані і акредитовані представництва іноземних суб’єктів. Самі нерезиденти, навіть взяті на облік в ДПС, фінзвітність до українських органів влади не подають.

 

Чи повинен нерезидент подавати дані про кінцевих бенефіціарів, про структуру власності?

Ні. Цей обов’язок стосується тільки українських юридичних осіб, згідно з нормами Законів №361-IX і №755-IV.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»