• Посилання скопійовано

Укрупнення інформації в формі №20-ОПП

Підприємство використовує багато власних та орендованих автомобілів, сільгосптехніки, орендує цистерни для зберігання пального тощо. Чи можна подавати ф. № 20-ОПП не на кожну одиницю, а згрупувати інформацію, подавши дані за групою? Форму №20-ОПП подавати одну на всі об’єкти чи окремо на кожну групу об’єктів?

Особливості подання, заповнення форми № 20-ОПП встановлені:

В цих нормативних документах про укрупнення жодного слова не сказано. Буквально там пишуть про «об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням».

Поряд з цим в гр. 4 форми № 20-ОПП зазначають найменування об’єкта оподаткування, в гр. 12 реєстраційний номер (у разі наявності). В п. 9 Пам’ятки зазначають, що гр. 12 заповнюється у разі реєстрації об’єкта оподаткування у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера. Там же в Пам’ятці пишуть, що таким номером є: 

  • кадастровий номер - для земельної ділянки; 
  • реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна - для нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки; 
  • номер кузова транспортного засобу - для легкового автомобіля; 
  • номер шасі транспортного засобу - для вантажного автомобіля та причепа; 
  • бортовий реєстраційний номер - для суден; 
  • реєстраційний знак - для повітряних суден тощо.

Тобто, в нормативних документах ні про яке укрупнення інформації мова не йде. За кожною одиницею об’єкта оподаткування потрібно заповнювати окремий рядок в формі №20-ОПП.

У виносці 3 до таблиці форми №20-ОПП зазначено, що вона заповнюється у кількості, яка є достатньою для надання відомостей про всі об’єкти оподаткування. В самій таблиці є графа № з/п. Таким чином, в одній формі № 20-ОПП зазначаються дані про всі об’єкти. До речі, подається форма № 20-ОПП до ДПІ за основним місцем податкового обліку підприємства (див. пп. 63.3 ПКУ, п. 8.1 Порядку №1588).

Порядком № 1588, Пам’яткою і самою формою №20-ОПП не передбачено її складання на різні групи об’єктів оподаткування. А тільки щодо кожного окремого об’єкта.

Подається форма протягом 10 робочих днів після створення відокремленого підрозділу, реєстрації рухомого чи нерухомого майна чи відкриття об'єкта чи підрозділу, через які провадиться діяльність або які підлягають оподаткуванню (див. пп. 63.3 ПКУ, п. 8.4 Порядку № 1588).

 

Але звідки тоді мова про укрупнення інформації?

Про таку можливість пише податкова в своїх консультаціях.

Наприклад, читаємо питання в підкатегорії 116.11, ЗІР: «Чи повинен СГ, який використовує у власній господарській діяльності однотипні приміщення або території, на яких розташовані ємності (власні або орендовані) для зберігання пального, які перевищують 200 куб. метрів, дотримуватись принципу «укрупнення інформації» про об’єкти оподаткування при поданні повідомлення за ф. № 20-ОПП?».

Податкова відповідає, що при наданні повідомлення за ф. № 20-ОПП застосовується принцип укрупнення надання інформації про однотипні об’єкти оподаткування, що розміщені за однією адресою. Зокрема, якщо подається інформація про ємності, які розташовані на одній території чи в одному приміщенні (акцизному складі), то у повідомленні за ф. № 20-ОПП зазначається інформація про територію або приміщення, де ці ємності розташовані, як про один об’єкт оподаткування. Принцип укрупнення не застосовується при наданні інформації про об’єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера (наприклад, в одному повідомленні за ф. № 20-ОПП надається інформація і про земельну ділянку, і про об’єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці). Те саме податкова пише, відповідаючи на питання в підкатегорії 116.11, ЗІР: «Чи застосовується принцип «укрупнення інформації» при заповненні графи 12 розд. 3 повідомлення за ф. № 20-ОПП, у разі наявності у СГ однотипних об’єктів оподаткування (земельні ділянки, транспортний засіб тощо)?».

Відразу скажемо, ніде в законодавстві ні про який принцип укрупнення не йде мова. Таке поняття не визначається. Очевидно, що в даній конкретній ситуації податкова прив’язалася до такого об’єкта оподаткування, як акцизний склад, яким є всі ємності для зберігання пального, розташовані за однією адресою. Хоча ті самі ємності можуть орендуватися і за кожну сплачуватися окрема орендна плата, в обліку вони можуть відображатися окремо.

Таким чином, достатніх законних підстав якогось укрупнення немає і укрупнення є тільки в консультаціях податкової.

Тому для уникнення непорозумінь рекомендуємо подавати форму № 20-ОПП за кожною окремою одиницею автомобілів, сільгосптехніки, цистерн тощо. 

До речі, автомобілі та сільгосптехніка підлягають державній, відомчій реєстрації і мають відповідні номери. Таким чином, заповнювати форму № 20-ОПП потрібно окремо за кожним з цих об’єктів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202414
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202414
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202454
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024585
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414