• Посилання скопійовано

Як використовуючи реєстри оформляти збирання урожаю зернових?

Підприємство вирощує зернові. Як використовуючи реєстри оформляти збирання урожаю зернових?

Три варіанти документування збирання урожаю зернових

За часів СРСР були розроблені три різних варіанти документування збирання урожаю зернових. Первинні документи для кожного варіанту затверджені Наказом Мінсільгоспу СРСР від 24.11.1972 р.  №269-2 і Наказом Мінсільгоспу СРСР від 16.05.1977 р. №269-1.

За першого варіанту використовують путівки, за другого реєстри, за третього талони.

Мабуть, найпопулярнішим серед цих трьох є варіант з реєстрами. Але ці варіанти в будь-якому разі не є обов’язковими. Кожне підприємство може обрати будь-який з них, або розробити власний, в тому числі на базі одного з цих трьох.

Нижче розкажемо про застосування реєстрів:

 

Реєстри відправки зерна й іншої продукції з поля

Форми реєстрів (№77) затверджені Наказом №296-2.

Спершу підприємству слід замовити друк реєстрів. Друкувати потрібно блоком, згрупованим по три примірники, два з яких на самокопіювальному папері, всі примірники різного кольору. Далі перед видачею комбайнеру реєстри оформляють у бухгалтерії.

На кожен автомобіль, який отримуватиме зерно з одного комбайну протягом однієї зміни, оформляють один комплект реєстрів. Таким чином, якщо з одного комбайну отримуватиме зерно два автомобілі, на такий комбайн потрібно буде оформляти два комплекти реєстрів.

В кожному комплекті реєстрів заповнюють назву підприємства, прізвище механізатора (комбайнера), марку і номер комбайну. Виписані комплекти реєстрів реєструють у журналі виданих реєстрів. Оформлені комплекти реєстрів передають комбайнерам (механізаторам).

На початку зміни комбайнер записує в трьох примірниках кожного окремого комплекту реєстру дані автомобіля, ПІБ водія, назву сільгосппродукції.

Після завантаження автомобіля комбайнер записує в реєстрі бункерну масу зерна (орієнтовна маса зерна, яку вміщує бункер комбайну), номер поля. Водій і комбайнер розписуються у всіх трьох примірниках реєстру. Один примірник залишається комбайнерові, два передаються водієві.

Водій доставляє зерно до місця зберігання, де автомобіль зважується на автомобільних вагах перед (брутто-вага) і після (нетто-вага) розвантаження. Масу зерна визначають різницею між брутто і нетто. 

Окрім того, вагар переносить ці показники у свій Реєстр приймання зерна й іншої продукції (сільгоспоблік, форма №78). Далі водій підписує третій примірник реєстру відправки, а вагар – другий. Обидва примірники залишаються у водія. 

На кожну ходку автомобіля заповнюється окремий рядок. В кінці зміни виводиться підсумок зібраної та зданої продукції в розрізі кожного автомобіля.

В кінці зміни на підставі Реєстру приймання зерна вагар заповнює Відомість руху зерна й іншої продукції (сільгоспоблік форма №80), які надалі передаються ним до бухгалтерії.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи можна скасувати подані Повідомлення КІК?
    Фізособа помилково подала Повідомлення КІК. Чи потрібно і чи можливо скасувати вже подане Повідомлення?
    11.03.202428
  • Податкова соцпільга на двох дітей, одна з яких дитина з інвалідністю: два випадки
    Два випадки ПСП на дітей: 1) Працівник має двох дітей, одна з яких дитина з інвалідністю, діти до 15 років. Який розмір ПСП та кількість додаткової відпустки на дітей у цьому випадку? 2) Працівник має двоє дітей, одна з яких дитина з інвалідністю, вік дітей 9 та 16 років. Який розмір ПСП та кількість днів відпустки на дітей?
    31.01.202424
  • Як визначити загальний дохід резидента Дія. Сіті за Законом №1667?
    Одним із критеріїв збереження статусу резидента Дія. Сіті є виконання умови: сума кваліфікованого доходу юрособи, отриманого за певний період становить не менше 90% суми загального доходу юрособи за той ж період (за наявності загального доходу). Чи правильно, що підприємство має керуватися визначенням загального доходу юрособи відповідно до п. 3 ст. 1 Закону №1667?
    29.01.2024143
  • Контракт між БФ та волонтером: відшкодування витрат
    Благодійний фонд має контракт з волонтером, який не є працівником БФ. Чи можна на його ім'я зробити платіжну картку від БФ? Якщо волонтер сплачує за готель власними коштами, надає касовий чек, як БФ закрити ці витрати, яким документом і як їх відшкодувати? Чи може волонтер проводити зустрічі в ресторані, відзвітувати БФ, надавши чек з ресторану для компенсації витрат?
    24.01.202450
  • Переговори у кафе: відшкодування понесених витрат
    Керівник провів переговори із постачальником у кафе та розрахунок провів своєю банківською карткою. Йому надали рахунок та документ, що підтверджує виконання операції з використанням платіжних інструментів. Чи обов'язково в кафе мали надати фіскальний чек і чи без нього можна провести відшкодування витрат керівнику? Чи це вже буде додаткове благо?
    22.12.2023140