• Посилання скопійовано

Доспдіяльність у сфері фінансових послуг: чи треба МСФЗ?

Підприємство за 2019 рік нульове. Основний вид діяльності 66.12 (посередництво в договорах з цінних паперів). Підприємство повинно вести облік за МСФЗ? Подавати фінансову звітність за 2019 рік потрібно повну? Чи потрібно оприлюднити її?

Чи треба звітувати за МСФЗ?

Згідно із ч. 2 ст. 12-1 Закону про бухоблік, фінансову звітність, у т. ч. консолідовану, на підставі МСФЗ повинні складати чотири групи підприємств:

  • підприємства, що становлять суспільний інтерес;
  • публічні акціонерні товариства;
  • суб’єкти господарювання, що провадять діяльність у видобувних галузях;
  • підприємства, що провадять господарську діяльність за видами, перелік яких визначається Кабміном.

Згідно з п. 2 Порядку №419, МСФЗ-звітність обов’язкова також для підприємств (причому незалежно від розміру), які провадять госпдіяльність таких видів:

  • надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення (розділ 64 КВЕД ДК 009:2010);
  • недержавне пенсійне забезпечення (група 65.3 КВЕД ДК 009:2010);
  • допоміжна діяльність у сферах фінансових послуг і страхування (розділ 66 КВЕД ДК 009:2010), за винятком допоміжної діяльності у сфері страхування та пенсійного забезпечення (група 66.2 КВЕД ДК 009:2010).

Отже, СГ, які мають КВЕД із розділу 66 «Допоміжна діяльність у сферах фінансових послуг і страхування» (крім КВЕД 66.2) зобов’язані складати фінзвітність за МСФЗ.

Оскільки відповідно до умов питання СГ має КВЕД 66.12, то такий СГ зобов’язаний звітувати за МСФЗ.

Вперше СГ, які здійснюють допоміжну діяльність у сферах фінансових послуг і страхування (група 66 КВЕД ДК 009:2010), за винятком допоміжної діяльності у сфері страхування та пенсійного забезпечення (група 66.2 КВЕД ДК 009:2010) подавали МСФЗ-звітність починаючи із 2015 року (абз. 5 п. 2 Порядку № 419, див також Постанову КМУ від 07.11.2013 р. № 820).

Відповідно до п. «г» п.3 МСФЗ 1 перша фінансова звітність суб'єкта господарювання, складена за МСФЗ, є першою річною фінансовою звітністю, у якій суб'єкт господарювання застосовує МСФЗ і при цьому чітко та беззастережно стверджує в цій фінансовій звітності відповідність МСФЗ. Фінансова звітність за МСФЗ є першою фінансовою звітністю суб'єкта господарювання, складеною за МСФЗ, якщо, наприклад, суб'єкт господарювання -  не подавав фінансової звітності за попередні періоди, тобто мова про новостворене підприємство.

 

Звітність за МСФЗ

Платники податку на прибуток, які складають фінансову звітність за міжнародними стандартами, разом з відповідною Декларацією за календарний квартал, півріччя, три квартали подають проміжну фінансову звітність, що складається або з повного комплекту фінансової звітності, або з комплекту стислої фінансової звітності.

До річної податкової декларації такі платники подають повний комплект фінансової звітності, передбачений МСБО 1 (підкатегорія 102.20.02 ресурсу «ЗІР»*). Який саме комплекс фінзвітності є повним за МСФЗ ми говорили тут.

Детальніше про МСФЗ-звітність за 2019 рік ми говорили тут.

 

Чи треба оприлюднювати?

Якщо підприємство внесене до Реєстру фінустанов, то відповідно таке СГ є фінустановою, а таким суб’єктам фінзвітність за 2019 рік треба буде оприлюднити  в обов’язковому порядку до 1 червня 2020 року разом з аудиторським висновком. Адже ця вимога стосується інших фінустанов, що належать до малих і мікропідприємств. При цьому найменша градація СГ, якою оперує Закон №996, це й є якраз мікропідприємства.

 

Нагадаємо!

Мікропідприємствами є підприємства, показники яких на дату складання річної фінансової звітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв (ч. 2 ст. 2 Закону №996):

- балансова вартість активів - до 350 тисяч євро;

- чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) - до 700 тисяч євро;

- середня кількість працівників - до 10 осіб.

 

Якщо є підприємство НЕ внесене до Реєстру фінустанов, й таке підприємство є мікропідприємством, то у нього немає обов’язку оприлюднювати фінзвітність – лише за власним бажанням.

Детально про це ми говорили тут.


* Які форми фінансової звітності повинні подаватися платниками податку на прибуток, які складають фінансову звітність за міжнародними стандартами?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Міжнародні стандарти

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Міжнародні стандарти»

  • Доспдіяльність у сфері фінансових послуг: чи треба МСФЗ?
    Підприємство за 2019 рік нульове. Основний вид діяльності 66.12 (посередництво в договорах з цінних паперів). Підприємство повинно вести облік за МСФЗ? Подавати фінансову звітність за 2019 рік потрібно повну? Чи потрібно оприлюднити її?
    22.05.2020205
  • Депозити, облігації та фінінвестиції: дисконтування за МСФЗ
    Довгострокова дебіторська заборгованість складається з довгострокових депозитів (рах. 3511), ОВДП (рах. 1433, бухоблік за амортизованою собівартістю за методом ефективної ставки %) та довгострокових фінансових інвестицій наданих пов’язаним сторонам (рах.142). Потребує чи ні вищезазначена дебіторська заборгованість дисконтування? Якщо так, то які бухгалтерські проведення слід зробити?
    18.03.2020972
  • Заміна компонента основного засобу: як відобразити в обліку за МСФЗ?
    Виконали капітальний ремонт основного засобу (наприклад, заміну двигуна). Як провести ремонт в обліку за МСФЗ: збільшити первісну вартість, а вартість заміненого двигуна вираховувати і зменшувати на цю суму первісну вартість?
    22.11.2019764
  • Подаємо фінзвітність за МСФЗ: нюанси
    Чи подаються примітки до фінансової звітності та чи проставляється позначка у Податковій декларації з податку на прибуток підприємств про подання приміток до фінансової звітності, що складається відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності?
    19.05.2016802
  • Відображаємо у декларації суму ПДВ, у відшкодуванні якої відмовлено
    Як в декларації з ПДВ відображається сума податку, на яку за результатами перевірки контролюючим органом відмовлено у наданні бюджетного відшкодування та складено податкове повідомлення-рішення за формою «В3», якщо платником податку здійснювалось оскарження такого рішення?
    30.09.2015484