• Посилання скопійовано

Вихід учасника з ТОВ: облік та оподаткування

Співвласник виходить із складу учасників ТОВ і забирає свою частку майном. Як відобразити це в бухобліку? Яке оподаткування такої операції?

Порядок виходу учасника з ТОВ наведено у п. 6 – 10 Закону №2275 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2275-19).

Не пізніше 30 днів з дня, коли товариство дізналося чи мало дізнатися про вихід учасника, воно зобов’язане повідомити такому колишньому учаснику вартість його частки, надати обґрунтований розрахунок та копії документів, необхідних для розрахунку. Вартість частки учасника визначається станом на день, що передував дню подання учасником відповідної заяви у порядку, передбаченому Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

Вартість частки учасника визначається виходячи з ринкової вартості сукупності всіх часток учасників товариства пропорційно до розміру частки такого учасника.

За погодженням учасника товариства, який вийшов, та товариства зобов’язання зі сплати грошових коштів може бути замінено зобов’язанням із передачі іншого майна.

Товариство виплачує учаснику, який вийшов з товариства, вартість його частки або передає майно лише пропорційно до розміру оплаченої частини частки такого учасника.

Детальніше про вихід засновника з ТОВ за новими правилами ми писали тут (https://news.dtkt.ua/accounting/individual-transactions/53883).

Оподаткування

ПДФО та ВЗ

Відповідно до підпункту 164.2.9 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається інвестиційний прибуток від проведення платником податку операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, крім доходу від операцій, зазначених у підпунктах 165.1.40 і 165.1.52 ПКУ.

При цьому, порядок оподаткування такого доходу для підприємства має певні особливості. Згідно з пп. 170.2.1 ПКУ облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат.

Тож, товариство, яке здійснює нарахування (виплату) доходу, виконує функції податкового агента лише в частині відображенім доходу від операцій з інвестиційними активами у податковому розрахунку за формою № 1ДФ.

У формі №1ДФ інвестиційний прибуток (дохід) від проведення платником податку операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, визначено під ознакою доходу «112».

Оподаткування у фізособи

Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу з урахуванням норм підпунктів 170.2.4 - 170.2.6 ПКУ (крім операцій з деривативами).

Водночас до продажу інвестиційного активу прирівнюються також операції з повернення платнику податку коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податку з числа засновників (учасників) такого емітента чи ліквідації такого емітента.

Придбанням інвестиційного активу вважаються також операції з внесення платником податку коштів або майна до статутного капіталу юридичної особи - резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права.

До складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками такого звітного (податкового) року (абз. 1 пп. 170.2.6 ПКУ).

Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію, в якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року.

Крім того, такий дохід є об’єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Таким чином, фізична особа повинна визначити фінансовий результат операцій з інвестиційними активами та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, та самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації

ПДВ

Відповідно до пп. «а» п. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

В свою чергу, пп. 14.1.191 ПКУ встановлено, що постачання товарів — це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Отже, операція з повернення товариством одному із засновників або учасників його внеску у вигляді товарів чи необоротних активів є об’єктом оподаткування податком на додану вартість та підлягає оподатковуванню на загальних підставах за основною ставкою (така операція розглядається як продаж такого майна).

Зверніть увагу, що операція з повернення товариством внеску засновникам або учасникам у вигляді грошових коштів не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість і не підлягає оподатковуванню податком на додану вартість.

Тобто, підприємство на дату передачі права власності на частку майна визнає ПЗ з ПДВ у встановленій протоколом про вихід учасника вартості його вартості (але не нижче вартості його придбання – для товарів, балансової вартості – для ОЗ та ринкової вартості для продукції власного виробництва).

Дивіденди. Якщо за результатами кварталу виходу засновника ТОВ отримано прибуток (про що свідчать показники фінзвітності), то засновнику мають бути виплачені дивіденди за цей період. Сума таких дивідендів оподатковується з урахуванням норм п. 170.5 ПКУ.

Нагадаємо, що наразі ставки ПДФО за п. 167.5 ПКУ для дивідендів такі:

- 5 %  - для доходів у вигляді дивідендів, нарахованих резидентами - платниками податку на прибуток (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування);

- 9% - для доходів у вигляді дивідендів в решті випадків.

Крім того сума дивідендів оподатковується військовим збором за ставкою 1.5%.

Прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(с)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Нормами ПКУ не передбачено проведення коригування фінансового результату до оподаткування за операціями з повернення (виплати коштами) учаснику, що є фізичною особою, його частки у статутному капіталі товариства у зв’язку з виходом учасника з такого товариства.

Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування.

А в бухгалтерському обліку, встановлена протоколом вартість частки майна потрапить до доходу (запис Дт 377 Кт 712), а собівартість такого майна до витрат (запис Дт 943, 976 Кт 10, 11, 28 і т.д.).

Водночас, нагадаємо, що якщо підприємство є високодохідником і застосовує податкові різниці, то при передачі частки майна у вигляді ОЗ виникають наступні коригування:

ФР до оподаткування збільшується, зокрема:

— на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів або нематеріальних активів, визначеної відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, у разі ліквідації або продажу такого об’єкта;

— на суму залишкової вартості окремого об’єкта невиробничих основних засобів або невиробничих нематеріальних активів, визначеної відповідно до НП(с)БО або МСФЗ.

ФР до оподаткування зменшується, зокрема:

— на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів або нематеріальних активів, визначеної з урахуванням положень статті 138 ПКУ, у разі ліквідації або продажу такого об’єкта;

— на суму первісної вартості придбання або виготовлення окремого об’єкта невиробничих основних засобів або невиробничих нематеріальних активів та витрат на їх ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення, у тому числі віднесених до витрат відповідно до НП(с)БО або МСФЗ, у разі продажу такого об’єкта невиробничих основних засобів або нематеріальних активів, але не більше суми доходу (виручки), отриманої від такого продажу.

Бухгалтерський облік

В бухгалтерському обліку вихід учасника з ТОВ відображається наступними бухгалтерськими записами:

- Дт 452 Кт 672 – вартість частки яка належить до виплати учаснику;

- Дт 401 Кт452 - відображено зменшення СК на частку учасника;

- Дт 452 Кт 442 - різниця між сумою вкладу до СК і виплатою, яка належить учасникові;

- Дт 672 Кт 377 – здійснено взаємозалік на вартість переданого учаснику майна.

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»