• Посилання скопійовано

Відображення алкоголю уроздріб у звіті форми №1-ОП

ТОВ займається як оптовим, так і роздрібним продажем алкогольної продукції. Чи потрібно у звіті форми №1-ОП вказувати дані про залишки, придбання та продаж алкогольної продукції у місцях роздрібної торгівлі? Як у Звіті вказувати операції з переміщення алкогольної продукції з оптового складу у місця роздрібної торгівлі (магазини)?

Фома звіту №1-ОПП

З 01.10.2024 р. запроваджена нова форма звіту №1-ОП «Звіт про обсяги обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах», затверджена Наказом Мінфіну №296, та Порядок її заповнення. А також нова форма №1-ВП «Звіт про обсяги виробництва та обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах».

Відповідно чинні форми звітів, які затверджені Наказом Мінфіну №49, втрачають чинність з 01 жовтня 2024 року. Це такі форми як №1-РС, №2-РС, №3-РС, №1-ОА, №1-ОТ.

У зв’язку із наведеними змінами Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків на своєму сайті зазначило, що звіт форми №1-ОП подається суб’єктами господарювання, які здійснюють оптову торгівлю спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, тютюновою сировиною, тютюном, промисловими замінниками тютюну, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та/або ввезення на митну територію України, вивезення за межі митної території України зазначених товарів (продукції) – щомісяця, не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним – починаючи з жовтня 2024 року за вересень 2024 року.

При цьому, ліцензіати, які мають одночасно ліцензії на право виробництва та на право оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, подають лише звіти, передбачені для виробників таких товарів (продукції), а саме Звіт форми №1-ВП.

 

Переміщення в місця роздрібної торгівлі

Відповідно до п. 8 розд. ІІ Порядку заповнення звіту форми №1-ОП, у графах 9.1-9.5 розділу І звіту (обсяги придбання та реалізації (у тому числі імпорту та експорту) продукції / товарів) зазначаються обсяги реалізації/повернення продукції/товару відповідно:

  • підприємствам/підприємствами оптової торгівлі;
  • підприємствам/підприємствами роздрібної торгівлі;
  • передано/повернуто в/з місця(ь) роздрібної торгівлі;
  • іншим кінцевим споживачам (крім через місця роздрібної торгівлі)/кінцевими споживачами;
  • за експортом/реекспорт.

Передача/повернення в/з місця(ь) роздрібної торгівлі відображається в графі 9.3.

Окрім того, придбання алкогольної продукції відображається (див. пп. 3 – 6 розд. ІІ Порядку заповнення звіту форми №1-ОП):

  • у графі 5 зазначається загальний обсяг придбання/повернення суб’єктом господарювання продукції/товару всього за звітний місяць;
  • у графі 6 зазначається обсяг придбання/повернення суб’єктом господарювання продукції/товару тільки у виробника/виробнику;
  • у графі 7 зазначається обсяг придбання/повернення продукції/товару суб’єктом господарювання за імпортом / реекспорт продукції/товару;
  • у графі 8 зазначається обсяг продукції/товару, придбаної або повернутої суб’єктом господарювання у підприємств/підприємствам оптової торгівлі (що не є виробником).

Причому в «шапці» таблиці розділу І звіту зазначено, що повернення відображається у відповідних графах з мінусом (-).

На наш погляд, з наведеного випливає, що вся придбана алкогольна продукція, в тому числі безпосередньо в місця роздрібної торгівлі (магазини) відображається в графі 5 та в одній з граф – 6, 7 чи 8, залежно від джерела придбання. Поряд з цим алкогольна продукція, передана в роздрібну торгівлю, відображається в графі 9.3 та, відповідно в графі 9 (усього). При поверненні в місця оптової торгівлі з місць роздрібної торгівлі алкогольна продукція відображається в графі 9.3 із знаком мінус (-).

 

Залишки алкогольної продукції у формі №1-ОПП

Тепер щодо заповнення розділу ІV «Залишок продукції/товарів на кінець звітного місяця» звіту форми №1-ОП.

Згідно з п. 1 розд. ІV Порядку заповнення звіту форми №1-ОП у графі 1 зазначається індивідуальний номер місця зберігання продукції/товару відповідно до Єдиного державного реєстру місць зберігання незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого суб’єкта господарювання таке місце зберігання було внесено до Єдиного державного реєстру місць зберігання, та місця здійснення діяльності (форма №20-ОПП) на підставі відповідної ліцензії.

Тобто в розд. ІV Звіту зазначаються залишки алкогольної продукції тільки в тих місцях зберігання, які внесені до Єдиного держреєстру місць зберігання, та місця здійснення діяльності (форма №20-ОПП), на підставі відповідної ліцензії.

Причому в п. 1 розд. І Порядку заповнення звіту форми №1-ОП сказано, що цей Звіт подається суб’єктами господарювання, які отримали ліцензію на оптову торгівлю. З чого можна зробити висновок, що в розділі ІV Звіту слід зазначати залишки алкогольних напоїв тільки в тих місцях зберігання, які стосуються оптової торгівлі. А відтак, на наш погляд, в розділі ІV Звіту не наводяться залишки алкогольної продукції в місцях роздрібної торгівлі.

 

Замість висновку

Вище ми навели власну думку щодо даного питання. Думка податкової служби нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь можна отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»