• Посилання скопійовано

Як звітувати дочірньому підприємству, якщо материнське звітує за МСФЗ

Материнське підприємство є великим і складає фінзвітність за МСФЗ. А дочірнє підприємство є малим і складає фінзвітність за НП(С)БО. Як повинно складати фінзвітність дочірнє підприємство — за НП(С)БО чи МСФЗ у складі консолідованої фінзвітності?

Підприємства, які належать до великих підприємств, складають фінзвітність за нормами МСФЗ (див. п. 2 Порядку №419).

Згідно з ч. 5 ст. 12-1 Закону про бухоблік, підприємства, які складають фінзвітність за МСФЗ, консолідовану фінзвітність також складають за МСФЗ.

Разом з тим для дочірніх підприємств нормами НП(С)БО і Закону про бухоблік не встановлено обов’язку складати фінзвітність за МСФЗ. Тобто, вони можуть складати фінзвітність і за НП(С)БО.

Але згідно з п. 19 МСФЗ 10 «Консолідована фінансова звітність» материнське підприємство готує консолідовану фінансову звітність, застосовуючи єдині облікові політики для подібних операцій та інших подій за подібних обставин.

Відповідно до п. Б87 МСФЗ 10 «Консолідована фінансова звітність» якщо член групи користується обліковими політиками, що відрізняються від тих, які були прийняті в консолідованій фінансовій звітності для обліку подібних операцій та подій за подібних обставин, то відповідні коригування мають бути здійснені у фінансовій звітності такого члена групи при складанні консолідованої фінансової звітності, щоб забезпечити узгодженість з обліковими політиками групи.

Таким чином, у випадку, коли материнська компанія складає консолідовану фінансову звітність за МСФЗ, всі підприємства групи, включаючи дочірні, повинні надавати свою фінансову інформацію відповідно до вимог МСФЗ для цілей консолідації.

Тобто, у описаній ситуації дочірнє підприємство може продовжувати складати свою окрему фінансову звітність за НП(С)БО для власних цілей та подання до відповідних органів. Однак для цілей включення до консолідованої фінансової звітності групи, дочірнє підприємство повинно підготувати свою фінансову інформацію відповідно до вимог МСФЗ.

Це означає, що дочірньому підприємству, ймовірно, доведеться вести паралельний облік або здійснювати трансформацію фінансової звітності з НП(С)БО до МСФЗ для надання необхідної інформації материнській компанії для складання консолідованої звітності.

Важливо зазначити, що цей процес може вимагати додаткових ресурсів та експертизи в області МСФЗ від дочірнього підприємства.  Для уникнення додаткових витрат дочірньому підприємству може бути доречним теж перейти на складання фінзвітності за МСФЗ.

Згідно з ч. 3 ст. 12-1 Закону про бухоблік підприємства, крім тих, для яких застосування МСФЗ є обов’язковим, самостійно визначають доцільність застосування міжнародних стандартів для складання фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності. Тобто, Законом про бухоблік підприємствам дозволено застосовувати МСФЗ за добровільним рішенням.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»