• Посилання скопійовано

Як адвокату подати декларацію за 2021 рік?

Самозайнята особа адвокат у 2021 р. не працював, але сплатив ЄСВ за січень та лютий 2021 р. (1320 грн за кожний місяць), а з березня 2021 р. адвокат був прийнятий на основне місце роботи. Доходу як самозайнята особа за 2021 р. адвокат не отримав. Але як фізична особа мав дохід від продажу корпоративних прав. Як подати декларацію за 2021 р.?

Чи потрібно було сплачувати ЄСВ у 2021 році

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ особа, яка провадить незалежну професійну діяльність і не отримувала доходу у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, може не сплачувати ЄСВ за такі місяці.

Згідно з ч. 6 ст. 4 Закону про ЄСВ особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, яка має основне місце роботи, звільняється від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Таким чином, адвокат, як особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, в розглядуваній ситуації має право взагалі не сплачувати ЄСВ за 2021 рік. Причому за період роботи на основному місці роботи за умови, що роботодавець сплатив ЄСВ в розмірі не менше мінімального.

Але якщо адвокат сплатив ЄСВ за перші два місяці 2021 року, він може показати сплату і нарахування в додатку 1 до декларації. Таким чином, за ці місяці він матиме страховий стаж. А може і не показувати нарахування і сплату. В такому разі у нього за ці два місяці не буде страхового стажу і буде переплата ЄСВ.

 

Чи потрібно подавати декларацію про доходи

Це питання детально розглянуто тут.

Там зазначено, що якщо особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, протягом звітного періоду не отримувався дохід від такої діяльності, то обов’язку подання декларації про майновий стан і доходи, у т. ч. у додатку Ф2, у зазначеної особи не виникає.

Разом з тим, якщо особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, протягом звітного періоду отримувались інші доходи, крім доходів від незалежної професійної діяльності, то така особа зобов’язана подати декларацію про майновий стан і доходи та заповнити відповідні додатки в залежності від виду отриманого доходу.

В розглядуваній ситуації адвокат отримав доходи як звичайна фізособа, від продажу корпоративних прав. Отже, він повинен відобразити доходи, витрати від такого продажу у річній декларації.

Відповідно до п. 178.7 ПКУ остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в податковій декларації, в якій поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності повинні зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого на доходи від провадження незалежної професійної діяльності в розмірах, визначених відповідно до закону.

Тобто, в розглядуваній ситуації адвокат має подати декларацію з відміткою як самозайнята особа, в якій відобразити всі отримані протягом 2021 року доходи.

Фактично в такій декларації не будуть показані доходи від адвокатської діяльності, адже такі доходи не отримувалися. В декларації потрібно буде показати доходи від продажу корпоративних прав. Окрім того, доходи від отриманої заробітної плати.

Поряд з цим потрібно буде заповнити додаток ЄСВ 1.

Якщо адвокат не буде відображати нарахування ЄСВ за перші два місяці 2021 року, то всю табличну частину додатка потрібно буде заповнити нулями, окрім графи 5. Про особливості заповнення додатка див. тут.

Якщо адвокат бажає отримати страховий стаж за ці два перші місяці, то в табличній частині за січень та лютий слід буде в графі 4 показати суму доходу, на яку нараховується ЄСВ, а в графі 5 розмір ЄСВ. В графі 3 проставити нулі.

Всі інші рядки заповнюються так, як зазначено вище.

 

В який строк потрібно було подати декларацію за 2021 рік

До 01 травня року, наступного за звітним (див. пп. 49.18.4 ПКУ).

Але враховуючи, що 30 квітня 2022 р. (останній день подання) це субота (вихідний день), потрібно подати до 03.05.2022 (включно) (див. консультацію податкової тут).

Проте запровадження воєнного стану змінило ці строки.

Якщо платник мав можливість подати декларацію і не зробив цього, він має подати декларацію до 20 липня 2022 року та сплатити податки та збори у строк не пізніше 31 липня 2022 року (див. консультацію податкової тут).

Тобто, останній строк подання декларації, щоб не було штрафів – 19.07.2022 р.

За несвоєчасне подання декларації податкова може накласти штраф 340 грн, згідно з п. 120.1 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»