• Посилання скопійовано

Консолідована фінзвітність малих підприємств: за якою формою подавати?

ТОВ – суб'єкт малого підприємництва, що не становить суспільного інтересу, є материнським підприємством. Контроль над дочірнім підприємством встановлено 28 січня 2021 року. Фінзвітність за Н(П)СБО 25. За 2021 рік вперше подає консолідовану звітність. За якими формами подавати консолідовану фінзвітність? В консолідованому балансі станом на початок періоду зазначати нулі чи консолідовані дані станом на 01.01.2021 р.?

Відповідно до ст. 12 Закону про бухоблік підприємства, що контролюють інші підприємства (материнські підприємства), крім фінансових звітів про власні господарські операції, зобов’язані складати та подавати консолідовану фінансову звітність відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності.

Підприємства, що контролюють інші підприємства (крім підприємств, що становлять суспільний інтерес), можуть не подавати консолідованої фінансової звітності, якщо разом із контрольованими підприємствами їхні показники на дату складання річної фінансової звітності не перевищують двох із таких критеріїв:

  • балансова вартість активів - до 4 мільйонів євро;
  • чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) - до 8 мільйонів євро;
  • середня кількість працівників - до 50 осіб.

Тож на цьому етапі підприємство має вирішити, чи може воно не подавати консолідовану фінансову звітність, і якщо може, то чи буде воно подавати консолідовану звітність на добровільній основі.

Звертаємо увагу, що консолідована звітність подається материнським підприємством і містить показники двох та більше юридичних осіб – материнського підприємства та контрольованих ним інших підприємств. Якщо відбувається злиття декількох  підприємств в одне (тобто результатом злиття є одна юридична особа), то така юрособа подає звичайну фінзвітність. Консолідована звітність – це звітність кількох юридичних осіб.

На нашу думку, якщо підприємство зобов’язане або має бажання подавати консолідовану фінзвітність і подає її за національними стандартами, воно повинне керуватись тим НП(С)БО, яким воно керується виходячи зі своєї належності до певної категорії підприємств. Тобто правила вибору форми звітності залежно від категорії працюють і для консолідованої звітності. Докладно про вибір форми звітності ми писали тут.

Про те, що консолідована звітність може подаватись за НП(С)БО 25, свідчить п. 5.9 розділу ІІ НП(С)БО 25: «у консолідованій спрощеній фінансовій звітності показники фінансового результату до оподаткування, чистого прибутку і збитку наводяться розгорнуто як сума відповідних показників юридичних осіб, фінансова звітність яких включена до консолідованої фінансової звітності».

Знову ж таки на нашу думку, підприємство має обирати форму консолідованої звітності (повні форми або спрощені) залежно від загальних консолідованих показників.

І наостанок: якщо консолідація відбулася 28.01.2021 р., то на 1 січня 2021 року ще не було підстав складати консолідовану фінзвітність. Тому показники фінзвітності на початок 2021 року мають бути нульові.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»