• Посилання скопійовано

Гуманітарна допомога у звіті релігійної організації

Релігійна громада отримала у грудні 2021 р. гуманітарну допомогу у вигляді медобладнання, яке не було введено в експлуатацію у 2021 році (лежить на складі). Чи треба відображати таку гуманітарну допомогу у звіті з використання доходів неприбуткової організації за 2021 рiк? Як правильно її відобразити у звіті за підсумками 2022 року, коли буде нараховано суму амортизації?

Гуманітарна допомога - цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують її у зв’язку з соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, важким фінансовим становищем, виникненням надзвичайного стану, зокрема внаслідок стихійного лиха, аварій, епідемій і епізоотій, екологічних, техногенних та інших катастроф, які створюють загрозу для життя і здоров’я населення, або тяжкою хворобою конкретних фізичних осіб, а також для підготовки до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту. Гуманітарна допомога є різновидом благодійництва і має спрямовуватися відповідно до обставин, об’єктивних потреб, згоди її отримувачів та за умови дотримання вимог ст. 3 Закону "Про благодійну діяльність та благодійні організації" (ст. 1 Закону №1192).

Тобто гуманітарна допомога має надаватися на цілі, які зазначені в цій статті.

Благодійна допомога для цілей оподаткування поділяється на цільову та нецільову. Цільовою є благодійна допомога, що надається під визначені умови та напрями її витрачання, а нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямів (пп. 170.7.1 ПКУ).

Тобто, в будь-якому разі, така діяльність має бути передбачена статутом релігійної громади.

Отриману гуманітарну допомогу (незалежно від того, звідки така допомога (вітчизняна чи іноземна)) у вигляді медичного обладнання відображають у розділі ІІ додатку 2 ГД і показують цю суму у рядку 1.6.2 ГД звіту з використання доходів неприбуткової організації за 2021 рік.

Зазначимо, що оскільки гуманітарна допомога призначена для цільового призначення (тобто, має бути передана за призначенням), вона не підлягає амортизації, тому що не використовуватиметься безпосередньо в діяльності релігійної громади.

Тож, після того, як у 2022 році медобладнання буде передане отримувачу, його потрібно буде відобразити у розділі ІІІ (або ІV) додатку 2 ГД і показують цю суму у рядку 2.4.2 ГД звіту з використання доходів неприбуткової організації за 2022 рік.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»