• Посилання скопійовано

Чи подавати форму №1-ОПП при зміні головного бухгалтера?

З підприємства звільнився головний бухгалтер, звітність у M.E.Doc підписує лише директор. Чи обов'язково при прийнятті нового головного бухгалтера подавати ф. №1-ОПП протягом 10 днів? Яка відповідальність за неподання? Чи можлива ситуація, коли за наявності головного бухгалтера звітність підписує виключно директор? Як оформити таку ситуацію?

Коли подавати форму №1-ОПП?

Так, якщо відбувається зміна головного бухгалтера, то згідно з пп. 66.4 ПКУ та п. 9.3 розд. IX Порядку №1588, слід повідомити про це ДПС. Це обов’язок СГ.

Оскільки держреєстратора про заміну головного бухгалтера підприємство не повідомляє (як це відбувається у разі зміни керівника[1]), то в органі ДПС за місцем обліку інформація про головного бухгалтера оновлюється на підставі заяви за формою №1-ОПП з позначкою «Зміни» та документів, які підтверджують таку заміну (наказу тощо). Таку форму слід подати протягом 10 календарних днів із дня прийняття нового співробітника на роботу головного бухгалтера або тимчасової заміни головного бухгалтера.

Про це ми зазначали тут, тут, а податківці - тут  та тут (у разі подання змін в електронній формі).

Втім, якщо відбувається звільнення головного бухгалтера та взагалі «забирається» із штатного розпису така посада чи вона вакантна, то податківці у підкатегорії 135.03, «ЗІР» зазначили:

У разі відсутності на підприємстві посади особи відповідальної за забезпечення ведення бухгалтерського обліку або у разі вакантної посади, обов’язок ведення бухгалтерського обліку та складання звітності покладається безпосередньо на власника або керівника підприємства. У такому випадку до контролюючого органу подається заява за ф. № 1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» з відомостями про керівника підприємства. Про це ми зазначали тут.

При цьому у полі «Дата призначення» заяви за ф. №1-ОПП має бути вказана дата, з якої особа почала виконувати обов'язки бухгалтера на підприємстві.

 

Зауважимо!

Відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи, також оновлюються контролюючими органами у Єдиному банку даних юросіб на підставі реєстраційної заяви платника ПДВ (про реєстрацію, перереєстрацію або внесення змін), якщо така реєстраційна заява була подана в один із способів, визначених пп. 183.7 ПКУ, та задоволена контролюючим органом. У цьому разі платник податків звільняється від подання до контролюючого органу заяви за формою № 1-ОПП у зв’язку із зміною відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи. Про це ми зазначали тут.

 

Що стосується ситуації, коли в штаті є посада головного бухгалтера й вона зайнята, тобто на ній працює фізособа, то виконувати функції головного бухгалтера директор не може. Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно з дотриманням вимог Закону про бухоблік обирає форми його організації:

  • або введення до штату підприємства посади бухгалтера, або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;
  • або користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;
  • або ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією, або підприємством, суб’єктом підприємницької діяльності, самозайнятою особою, що провадять діяльність у сфері бухгалтерського обліку та/або аудиторської діяльності;
  • або самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником, або керівником підприємства.

Тож, якщо підприємство для забезпечення ведення обліку обрало перший варіант - тобто введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером, то саме бухгалтер або головний бухгалтер є особою, відповідальною за ведення обліку.

 

Штраф за неподання форми №1-ОПП

У пп. 66.4 ПКУ прямо вказано, що відповідальність за неподання такої інформації (мова йде про зміну в облікових даних) визначається ПКУ, а саме - пп. 117.1 ПКУ.

Положеннями пп. 117.1 ПКУ передбачена відповідальність за неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складення податкової звітності, відповідно до вимог встановлених ПКУ — накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 170 гривень, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, — 510 гривень.

У разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, — тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 гривень, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, — 1020 гривень.

Якщо читати вищевказану норму дослівно, то відповідальність є за взагалі неподання форми №1-ОПП й все. А ось за несвоєчасну неподання не має застосовуватися відповідальність, адже у пп.117.1 ПКУ, який стосується відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку, мова лише про неподання.

Хоча на початку цієї норми йде мова про «неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ», втім, із системного прочитання пп. 117.1 ПКУ напрошується висновок, що це не стосується відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку. Проте не виключаємо, що податківці на практиці трактуватимуть цю норму на свій лад, адже з іншої сторони, як не крути, зміна даних щодо особи, відповідальної за ведення бухобліку є внесенням інших змін до своїх облікових даних, а там вже дійсно прописано відповідальність й за неподання у строки.

Роз’яснень із цього приводу вони не надавали.



[1] Інформація про зміну керівника оновлюється в контролюючих органах на підставі відомостей, отриманих від державного реєстратора, тому окремо її надавати ДПС не потрібно (лист ДФС від 28.10.2015 р. № 22788/6/99-99-17-03-03-15).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024185
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202435
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202442
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202443
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202477