• Посилання скопійовано

Як використовуючи реєстри оформляти збирання урожаю зернових?

Підприємство вирощує зернові. Як використовуючи реєстри оформляти збирання урожаю зернових?

Три варіанти документування збирання урожаю зернових

За часів СРСР були розроблені три різних варіанти документування збирання урожаю зернових. Первинні документи для кожного варіанту затверджені Наказом Мінсільгоспу СРСР від 24.11.1972 р.  №269-2 і Наказом Мінсільгоспу СРСР від 16.05.1977 р. №269-1.

За першого варіанту використовують путівки, за другого реєстри, за третього талони.

Мабуть, найпопулярнішим серед цих трьох є варіант з реєстрами. Але ці варіанти в будь-якому разі не є обов’язковими. Кожне підприємство може обрати будь-який з них, або розробити власний, в тому числі на базі одного з цих трьох.

Нижче розкажемо про застосування реєстрів:

 

Реєстри відправки зерна й іншої продукції з поля

Форми реєстрів (№77) затверджені Наказом №296-2.

Спершу підприємству слід замовити друк реєстрів. Друкувати потрібно блоком, згрупованим по три примірники, два з яких на самокопіювальному папері, всі примірники різного кольору. Далі перед видачею комбайнеру реєстри оформляють у бухгалтерії.

На кожен автомобіль, який отримуватиме зерно з одного комбайну протягом однієї зміни, оформляють один комплект реєстрів. Таким чином, якщо з одного комбайну отримуватиме зерно два автомобілі, на такий комбайн потрібно буде оформляти два комплекти реєстрів.

В кожному комплекті реєстрів заповнюють назву підприємства, прізвище механізатора (комбайнера), марку і номер комбайну. Виписані комплекти реєстрів реєструють у журналі виданих реєстрів. Оформлені комплекти реєстрів передають комбайнерам (механізаторам).

На початку зміни комбайнер записує в трьох примірниках кожного окремого комплекту реєстру дані автомобіля, ПІБ водія, назву сільгосппродукції.

Після завантаження автомобіля комбайнер записує в реєстрі бункерну масу зерна (орієнтовна маса зерна, яку вміщує бункер комбайну), номер поля. Водій і комбайнер розписуються у всіх трьох примірниках реєстру. Один примірник залишається комбайнерові, два передаються водієві.

Водій доставляє зерно до місця зберігання, де автомобіль зважується на автомобільних вагах перед (брутто-вага) і після (нетто-вага) розвантаження. Масу зерна визначають різницею між брутто і нетто. 

Окрім того, вагар переносить ці показники у свій Реєстр приймання зерна й іншої продукції (сільгоспоблік, форма №78). Далі водій підписує третій примірник реєстру відправки, а вагар – другий. Обидва примірники залишаються у водія. 

На кожну ходку автомобіля заповнюється окремий рядок. В кінці зміни виводиться підсумок зібраної та зданої продукції в розрізі кожного автомобіля.

В кінці зміни на підставі Реєстру приймання зерна вагар заповнює Відомість руху зерна й іншої продукції (сільгоспоблік форма №80), які надалі передаються ним до бухгалтерії.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Земельна ділянка не використовувалася протягом року, що з витратами на оренду?
    Підприємство не використовувало земельну ділянку в поточному році. Чи можна витрати на її оренду включити до складу витрат під урожай наступного року?
    11.04.202448
  • Дисконтування позики, якщо ставка відсотка за нею не є ринковою
    ТОВ отримало довгострокову відсоткову позику від нерезидента, з ринковою ставкою відсотка. Позика надавалася частинами протягом 2018 — 2023 рр. Кожна наступна сума надходила згідно додаткової угоди якою збільшувалась сума позики та відтерміновувались терміни погашення. В червні 2023 р. підписали додаткову угоду про подовження термінів погашення, і зміну ставки на неринкову. Чи потрібно дисконтувати?
    10.04.2024329
  • Послуга надана в грудні, а акт складено 1 січня – чи можна так?
    Контрагент надає акт про надання послуг за грудень 2023 року датою 01.01.2024 року. Чи правильна така дата акту? В якому періоді включати вартість послуг у витрати?
    09.04.2024163
  • Безоплатні абоненти в басейн для реабілітації від БФ: яка ознака доходу?
    Благодійний фонд придбав річні абонементи в басейн та безоплатно надав їх для реабілітації учасникам бойових дій на підставі наданих підтверджуючих документів (паспорт, ІПН, військовий квіток, ВЛК/МСЕК або довідка про обставини поранення (контузії, каліцтва), посвідчення УБД та посвідчення з ЄДАРТ). Який пп. «а» чи «б» пп. 165.1.54, чи пп. 170.7.8 ПКУ надає таку пільгу? Яка ознака доходу для додатку 4ДФ?
    08.04.202422
  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.2024105