• Посилання скопійовано

Зразки продукції: як облікувати?

ТОВ виробляє модульні будинки. Виготовили кілька зразків для рекламної мети. Як вести облік таких зразків?

Облік у складі запасів

Підприємство виготовило кілька зразків будинків. Демонструє їх на різних торговельних майданчиках. Але оскільки такі зразки по суті є повноцінною готовою продукцією, вони можуть бути продані в будь-який момент після початку демонстрації.

Отже, такі будинки є повноцінною готовою продукцією і обліковуються на субрахунку 26 «Готова продукція» до моменту продажу.

 

А що із вартістю таких будиночків?

Відповідно до п. 24 НП(С)БО 9 на дату балансу запаси відображаються в бухгалтерському обліку і звітності за найменшою з двох оцінок:

  • первісною вартістю або
  • чистою вартістю реалізації.

Чиста вартість реалізації запасів - очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію (п. 4 НП(С)БО 9).

Запаси відображаються за чистою вартістю реалізації, якщо на дату балансу їх ціна знизилась або вони зіпсовані, застаріли, або іншим чином втратили первісно очікувану економічну вигоду (п. 25 НП(С)БО 9).

Сума, на яку первісна вартість запасів перевищує чисту вартість їх реалізації, та вартість повністю втрачених (зіпсованих або тих, що не вистачає) запасів списуються на витрати звітного періоду (п. 27 НП(С)БО 9).

Про уцінку запасів можна почитати тут, тут.

 

ПрикладВиробнича собівартість будиночка, облікована на рахунку 26 – 80 000 грн. На момент його зарахування на рахунок 26 чиста вартість реалізації 150 000 грн. (без урахування ПДВ). Протягом кількох місяців будиночок використовували як зразок. Він дещо втратив свій товарний вигляд. На дату балансу його можна реалізувати за (без урахування ПДВ):

  • варіант 1 – 100 000 грн;
  • варіант 2 – 75 000 грн.

За даними варіанту 1 будиночок на дату балансу продовжує обліковуватися на рахунку 26 за виробничою собівартістю.

За даними варіанту 2 будиночок на дату балансу уцінюють: Дт 946 Кт 26 – 5 000 грн (80 000 – 75 000).

Якщо будиночки продають, продаж в бухгалтерському обліку відображають в загальному «продажному» порядку – доходи на субрахунку 701, собівартість на субрахунку 901.

 

Чи можна зразки будиночків обліковувати на рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети», списавши їх вартість на витрати?

Малоцінні та швидкозношувані предмети (МШП) – це ті, що використовуються протягом не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року (п. 6 НП(С)БО 9).

Вартість МШП, що передані в експлуатацію, виключається зі складу активів (списується з балансу) з подальшою організацією оперативного кількісного обліку таких предметів за місцями експлуатації і відповідними особами протягом строку їх фактичного використання (п. 23 НП(С)БО 9).

Тож якщо підприємство не планує продаж будиночків, а тільки їх використання у якості зразків, протягом не більше одного року, такі будиночки обліковують у складі МШП:

  • Дт 22 Кт 26 – передані будиночки до складу МШП;
  • Дт 93 Кт 22 – передані будиночки в експлуатацію – слугувати в якості зразків.

Про облік МШП можна почитати, приміром, тут, тут.

Але, на наш погляд, малоймовірно, що такий коштовний об’єкт, як модульні будиночки, будуть використовувати виключно як зразки продукції, без мети їх подальшого продажу. Тому, скоріш за все, немає достатніх підстав для обліку в складі МШП.

 

Облік у складі ОЗ

Основні засоби - матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, виконання  робіт і надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік) (п. 4 НП(С)БО 7).

Тобто, якщо підприємство планує використовувати модульні будиночки у якості зразків протягом періоду, більшого за рік, їх слід обліковувати у складі ОЗ.

Якщо по закінченні очікуваного періоду використання будиночки (ОЗ) планують продати, ліквідаційна вартість будиночків встановлюється в сумі очікуваної реалізації (див. визначення ліквідаційної вартості в п. 4 НП(С)БО 7).

Амортизація таких будиночків (ОЗ) нараховується в загальному порядку.

Про облік ОЗ можна почитати тут, тут, тут, тут.

***

Читайте також: Облік вітринних зразків

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202413
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202421
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.20247
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202414
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202427