• Посилання скопійовано

КП виплатило більше дивідендів, ніж отримало прибутку: як заповнити додаток АВ?

Комунальне унітарне підприємство виплатило більше дивідендів, ніж було нараховано за підсумками року. Як заповнити рядки 1 та 4 додатку АВ до декларації з прибутку у цій ситуації?

Для цілей оподаткування згідно з пп. 14.1.49 ПКУ дивіденди — це платіж, що здійснюється юридичною особою, зокрема емітентом корпоративних прав, на користь власника таких корпоративних прав, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Для цілей бухобліку згідно з п. 4 П(С)БО 15, дивіденди — це частина   чистого   прибутку,  розподілена  між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі у  власному капіталі підприємства.

Комунальне підприємство – це підприємство, що діє на основі комунальної власності територіальної громади (ч. 3 ст. 63 ГКУ). Комунальне унітарне підприємство – підприємство утворене компетентним органом місцевого самоврядування в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини комунальної власності і входить до сфери його управління (ст. 78 ГКУ).

Для КП розмір, порядок і строки сплати держдивідендів установлюють органи місцевого самоврядування своїми рішеннями (п. 29 ч. 1 ст. 26 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» №280/97). КП нараховують держдивіденди щоквартально або щорічно у порядку, встановленому місцевою владою. За відповідний період (квартал, рік) подається і Розрахунок держдивідендів, затверджений наказом Мінфіну від 12.01.2021 р. №4.

З держдивідендів КП у загальному порядку повинні сплачувати авансовий внесок відповідно до пп. 57.1-1.2 ПКУ. Сума сплачених держдивідендів відображається у рядку 1 додатка АВ до декларації з прибутку, а рядок 1.4 комунальні підприємства не заповнюють. 

Така ситуація, яка описана у запитанні, могла виникнути через те, що за перший квартал, за півріччя або за 9 місяців 2023 року був прибуток, з якого сплачувалися дивіденди, а за підсумками року в цілому КП отримало менший прибуток, ніж той, з якого були сплачені дивіденди, або протягом року були виправлені помилки попередніх кварталів цього ж року.

Відповідно до пп. 57.1-1.2 ПКУ авансовий внесок розраховується з суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене. У разі наявності непогашеного грошового зобов’язання авансовий внесок розраховується зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті. Авансовий внесок обчислюється за базовою (основною) ставкою, встановленою ст. 136 ПКУ – 18%. Сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску. Це означає, що в цьому випадку податок повинен бути сплачений зі всієї суми виплачених дивідендів – як у вигляді поточного податку на фактично отриманий прибутоку, так і у вигляді авансового внеску з суми перевищення дивідендів над сумою прибутку.

Заповнення додатку АВ до декларації з прибутку покажемо на прикладі. 

Приклад. Комунальне підприємство за 9 місяців 2023 року отримало прибуток в сумі 200000 грн, сплатило з нього податок 36000 грн. Весь цей прибуток було направлено на виплату дивідендів. Оскільки податок з нього вже сплачений, то за 9 місяців 2023 року не було перевищення дивідендів над значенням об’єкта оподаткування, тому авансовий внесок не сплачувався. За підсумками всього 2023 року підприємство отримало оподатковуваний прибуток в сумі 140000 грн і цей прибуток відображено у рядку 04 річної декларації. Сума податку з цього прибутку – 25200 грн. Як бачимо, за результатами року отримано менше прибутку, ніж було виплачено дивідендів. 

На нашу думку, та частина податку, яка була сплачена на суму перевищення (36000 – 25200 = 10800 грн), не набуває статусу авансового внеску, оскільки на момент виплати дивідендів не було перевищення і було сплачено поточний податок на прибуток. Тому у додатку АВ не потрібно заповнювати рядки 5 та 6. Фактично цей авансовий внесок вже сплачений як податок на прибуток на суму перевищення прибутку за 9 місяців 2023 року над сумою прибутку за весь 2023 рік. Така переплата податку відображається у рядку 19 декларації з мінусом.

Заповнення додатку АВ та декларації з податку на прибуток показано нижче у таблицях.

Додаток АВ. Розрахунок авансового внеску з податку на прибуток підприємств на суму виплачених дивідендів (фрагмент)

 

ПОКАЗНИКИ

Код рядка

Сума

1

2

3

Сума виплачених у звітному (податковому) періоді дивідендів

1

200000

Сума перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об'єкта оподаткування за відповідний податковий звітний рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, позитивне значення (сума виплачених дивідендів – рядок 04 декларації з податку на прибуток)

4

60000

Сума дивідендів, з якої має бути сплачено авансовий внесок у звітному (податковому) періоді

5

--

Сума авансового внеску у зв'язку із виплатою дивідендів, що має бути сплачена у звітному (податковому) періоді (рядок 5 додатка АВ х 18 / 100) (переноситься в рядок 20 АВ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств)

6

--

Декларація з податку на прибуток (фрагмент)

ПОКАЗНИКИ

Код рядка

Сума

1

2

3

Об'єкт оподаткування (рядок 02 + рядок 03РІ) (+, -)

04

140000

Податок на прибуток ((позитивне значення) (рядок 04 - рядок 05ПЗ) х ____5 / 100)

06

25200

Податок на прибуток за звітний (податковий) період (рядок 06 + рядок 06.1 КІК + рядок 06.2 МПЗ + рядок 06.3 ДІЯ + рядок 06.4 + рядок 08 + рядок 10 + рядок 12 + рядок 15 - рядок 16 ЗП)

17

25200

Податок на прибуток за результатами попереднього звітного (податкового) періоду поточного року з урахуванням уточнень (рядок 17 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за попередній звітний (податковий) період поточного року)10

18

36000

Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього (звітного) податкового періоду (рядок 17 - рядок 18) (+, -)11

19

-10800

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»