• Посилання скопійовано

Коли нерезиденту подавати останню декларацію з податку на прибуток?

Представництво нерезидента не є постійним, тому нерезидент планує скасувати реєстрацію платника податку на прибуток, подавши Заяву №1-ОПН з позначкою зняття ознаки платника податку на прибуток. За 2021 та 2022 роки декларація з податку на прибуток нерезидентом подавалася. Коли подати останню декларацію за 2023 рік – до подання Заяви чи після (при отриманні довідки №34-ОПП)?

Відповідно до пп. 1 п. 5.9 Порядку №1588 зняття ознаки платника податку на прибуток у реєстрі платників податків - нерезидентів здійснюється контролюючим органом щодо нерезидента, який здійснював господарську діяльність через своє постійне представництво, - у разі виконання умов, визначених у пункті 5.8 цього Порядку (тобто, у разі припинення господарської діяльності через постійне представництво), подання податкової звітності з податку на прибуток відповідно до ПКУ та перерахування у повному обсязі до бюджету податку на прибуток за даними таких декларацій.

 

А який порядок подання податкової звітності передбачено ПКУ?

В пп. 137.4 ПКУ встановлені податкові періоди.  

В пп. 137.4.3 ПКУ зазначено, що якщо платник податку ліквідується (у тому числі до закінчення першого податкового (звітного) періоду), останнім податковим (звітним) періодом вважається період, на який припадає дата ліквідації.

Декларація подається за податковий період (див. пп. 46.1 ПКУ). Граничні строки подання для різних податкових періодів встановлені пп. 49.18 ПКУ.

Але в ПКУ немає норми, яка би встановлювала порядок подання декларації з податку на прибуток в даній ситуації.

Тобто, ПКУ це питання не регламентує. З точки зору звичайної логіки можна припустити, що декларацію слід подати після подання Заяви. Тому що подання Заяви свідчить про намір припинити реєстрацію платником податку на прибуток. А до подання такої Заяви відсутня інформація про такий намір. Але зняття ознаки платника податку на прибуток може бути проведено лише після подання останньої декларації і сплати податку, якщо він визначатиметься за декларацією.

Таж оскільки це питання чинним законодавством не врегульоване, рекомендуємо звернутися до податкової служби за отриманням індивідуальної податкової консультації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»