• Посилання скопійовано

Відтермінування строку для подання уточнюючої декларації з податку на прибуток

На який термін у зв’язку з карантином і воєнним станом посунулася можливість виправлення помилок у декларації з податку на прибуток, раніше це було 1095 днів. Чи можливо уточнити 2017, 2018 та 2020 роки? Чи потрібно сплачувати штраф і у якому розмірі?

У разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у т.ч. за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (абз. 1 ст. 50.1 ПКУ).

Строк давності становить 1095 днів, що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, за днем її фактичного подання. А у разі подання платником уточнюючої декларації перебіг 1095 днів починатиметься з дня подання уточнюючої декларації (абз. 1 та абз. 2 п. 102.1 ПКУ).

Проте, на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків давності, передбачених ст. 102 ПКУ (абз. 11 п. 52-2 підрозділ 10 розділ ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Отже, в зазначеному випадку, бухгалтер може ще подати уточнюючі розрахунки декларацій з податку на прибуток до раніше поданої податкової звітності (2017, 2018 та 2020 роки) після закінчення строку давності (визначеного ст. 102 ПКУ), який припадає на період починаючи з 18 березня 2020 року і по останній календарний день місяця карантину, оскільки строки давності, збільшується на весь період дії карантину.

Нагадаємо, що карантин скасовано 30 червня 2023 р. постановою КМУ від 27.06.2023 р. № 651.

Згідно з абз. 6 пп. 69.1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ умовою звільнення від нарахування та сплати штрафних санкцій у разі самостійного виправлення помилок у порядку, визначеному п. 50.1 ПКУ, є подання уточнюючої податкової звітності до 25 липня 2022 року в якій виправляються помилки, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадали на період дії воєнного стану.

А оскільки зазначена дата минула, то у разі, якщо бухгалтером було занижено податкове зобов’язання у податковій звітності, граничні терміни подання якої припадали на період дії до 24.02.2022, та подає уточнюючу звітність протягом дії воєнного стану, то потрібно нарахувати штрафні санкції, передбачені п. 50.1 ПКУ, та пеню відповідно до пп. 129.1.3 і п. 129.4 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»