• Посилання скопійовано

Придбання неприбутковою організацією вікон для школи: що з оподаткуванням?

Як оподатковується благодійна допомога з придбання неприбутковою організацією для школи 5 вікон у підприємства – платника ПДВ та платника податку на прибуток на загальних підставах? Вікна придбані з ПДВ - 20%

Неприбуткова організація повинна реєструватися платником ПДВ, якщо вона має загальний обсяг оподатковуваних та звільнених від ПДВ операцій (тобто операцій, які є об’єктом оподаткування ПДВ) протягом останніх 12 календарних місяців, який перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ) та має операції з постачання різного виду товарів, послуг чи робіт, зокрема з безоплатної передачі товарів або надання послуг, оскільки така операція вважається постачанням (пп. 14.1.185 і 14.1.191 ПКУ).

Відповідно до пп. 185.1 ПКУ, безоплатна передача на території України товарів та/або послуг у вигляді благодійної чи гуманітарної допомоги є об’єктом оподаткування ПДВ.

Крім того, відповідно до пп. 197.1.15 ПКУ надання благодійної допомоги (у вигляді безоплатної передачі товарів/послуг) благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації від оподаткування ПДВ – звільнені. 

Разом з цим, пп. 69.12 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ передбачено, що операції, передбачені пп. 197.1.15 ПКУ, що здійснені протягом періоду дії воєнного стану в Україні громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями, не включаються такими громадськими об’єднаннями або благодійними організаціями при визначенні загальної суми для обов’язкової реєстрації платником податком на додану вартість відповідно до ст. 181 ПКУ

Отже, безоплатна передача неприбутковою організацією вікон школі під час дії воєнного стану, звільняє таку організацію від необхідності реєструватися платником ПДВ та сплачувати ПДВ, за умови, що така передача вікон для школи відповідає ознакам благодійної допомоги.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»