• Посилання скопійовано

Чи платити авансовий внесок при виплаті дивідендів?

ПП має двох засновників юросіб, частка кожної 50%. За період 2015-2022 рр. нерозподілений прибуток склав 613 тис. грн, 2020 та 2022 рр. збиткові, інші - прибуткові. За прибуткові роки податок на прибуток нарахований і сплачений. ПП планує виплатити дивіденди за 2015 рік у сумі 486,7 тис. грн і за 2016 рік 13,3 тис. грн, за рахунок прибутку цих років. Чи потрібно при виплаті дивідендів платити авансовий внесок?

Особливості сплати авансового внеску при виплаті дивідендів встановлено п. 57.1-1 ПКУ.

В цьому пункті наведені виключення з загального правила, коли при виплаті дивідендів авансовий внесок не сплачується. Авансовий внесок не сплачується у випадках, передбачених у пп. 57.1-1.3 ПКУ, і цього випадку там немає. 

Отже, в даній ситуації діємо за загальним правилом, за яким авансовий внесок підлягає сплаті. Але його слід розрахувати згідно з нормою пп. 57.1-1.2 ПКУ:

«Авансовий внесок розраховується з суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене. У разі наявності непогашеного грошового зобов’язання авансовий внесок розраховується зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті.».

Таким чином, авансовий внесок не буде сплачуватися в тому разі, якщо виконані всі наведені умови:

  • дивіденди не перевищують об’єкт оподаткування (рядок 04 декларації) того року, за який виплачуються дивіденди;
  • декларація за рік, за який виплачують дивіденди, була прибутковою;
  • податок на прибуток, визначений за такою декларацією, сплачено до бюджету.

Тож якщо об’єкт оподаткування за 2015 рік не менше 486,7 тис. грн і за 2016 рік не менше 13,3 тис. грн, і якщо за ці роки декларації прибуткові і податок на прибуток сплачено до бюджету, то авансовий внесок при виплаті зазначених дивідендів не справляється.

Якщо ж сума дивідендів за ці роки перевищує задекларований та оподаткований прибуток за ці ж роки відповідно, то авансовий внесок в розмірі 18% з суми перевищення потрібно буде нараховувати і сплачувати. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»