• Посилання скопійовано

Послуги зберігання за кордоном при відсутності первинних документів: що з ПДВ?

ФОП на ЗС, платник ПДВ, надає послуги міжнародних транспортних перевезень. Під час здійснення перевезень зберігає товар клієнта на складі за межами митної території України. Складські послуги оплачують нерезиденту готівкою, підтвердних первинних документів немає. Як нараховувати ПДВ при виставленні таких послуг клієнту на суму 7 600 грн?

Відповідно до пп. «б» пп. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

Відповідно до пп. «а» пп. 186.2.1 ПКУ місцем постачання послуг є  місце фактичного постачання послуг, пов'язаних з рухомим майном, а саме послуг, що є допоміжними у транспортній діяльності: навантаження, розвантаження, перевантаження, складська обробка товарів та інші аналогічні види послуг.

Тобто, для складських послуг місцем їх постачання є місце фактичного постачання. Оскільки в розглядуваній ситуації складські послуги надаються за межами митної території України, то і місце постачання послуг знаходиться за межами митної території України.

Такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ і для таких операцій ПН не складається.

Проте такі операції відображаються в декларації з ПДВ – в рядку 5 та в таблиці 1 додатку 5 до декларації з ПДВ.

Але в розглядуваній ситуації, на наш погляд, ФОПу доведеться нарахувати ПДВ при виставленні таких послуг клієнту, тому що у ФОПа немає підтвердних документів на складське зберігання за межами митної території України.

ПН складається в загальному порядку.

Відповідно до пп. 194.1.1 ПКУ податок становить 20 відсотків, 7 і 14 відсотків бази оподаткування та додається до ціни товарів/послуг.

Тобто, клієнт сплачує ціну послуг із врахуванням ПДВ. За погодженням з клієнтом ФОП може складати документи, включаючи ПН, на суму послуги - 7 600 грн, в т.ч. ПДВ - 1 266,67 грн, або на суму послуги - 7 600 грн, окрім того ПДВ - 1 520 грн, всього на суму 9 120 грн (7 600 + 1 520).

Ми навели власну точку зору на розглядувану ситуацію. Але податкова служба може мати іншу думку. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Участь у дослідно-конструкторських роботах: умови звільнення від оподаткування ПДВ
    Державний науково-дослідний інститут замовив у підприємства розробку та виготовлення картонних ємностей в межах дослідно-конструкторської роботи. Оплата проводиться за рахунок бюджетних коштів з відповідного рахунку. Чи є ця операція звільненою від оподаткування ПДВ?
    Сьогодні 11:077
  • Обладнання передано на гарантійний ремонт нерезиденту: що з ПДВ?
    ТОВ в рамках гарантійного ремонту передало обладнання постачальнику-нерезиденту для проведення діагностики. В результаті було переналаштовано програмне забезпечення. Вивезення товару було в митному режимі переробки за межами митної території (код 61), а ввезення – в режимі імпорту. Чи потрібно сплачувати мито та складати ПН при вивезенні та імпорті за ставкою 0%?
    08.05.202413
  • Аванс повернено після сплину 1095 днів: як відкоригувати ПК?
    ТОВ - замовник робіт оплатило аванс за роботи виконавцю. Виконавець склав та зареєстрував ПН від 6 березня 2017 р. З моменту складання ПН минуло 1095 днів. Виконавець повертає кошти у квітні 2024 р. Підприємство планує скласти бухгалтерську довідку та на основі неї скласти РК. Виконавець наполягає, що ТОВ має скласти і зареєструвати ПН на нього. Як скласти РК на цю госпоперацію?
    08.05.202429
  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20245
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202441