• Посилання скопійовано

Оплата грантовими коштами: що з ПК?

Підприємство - платник ПДВ отримало грантові кошти на проведення заходу. За кошти придбало товари, послуги, за якими відобразило ПК. Чи потрібно відображати компенсуючий ПДВ за пп. 198.5 ПКУ? Як в бухобліку відображати цільове фінансування в частині ПК?

Щодо відображення ПК при сплаті за рахунок коштів гранту

По-перше, такі кошти надходять у власність підприємства. Тому якщо надалі підприємство розраховується ними за придбані товари, послуги, воно витрачає власні кошти. Таким чином, ПК відображається у загальному порядку, без якихось специфічних особливостей.

Аналогічно консультує податкова, відповідаючи на схоже питання в підкатегорії 101.13, ЗІР: «Чи має право платник податку на віднесення до податкового кредиту сум ПДВ, сплачених у зв’язку з придбанням товарів/послуг, ОФ, що використовуються в його господарській діяльності у разі придбання їх за рахунок бюджетних коштів, що надійшли йому у вигляді субсидій та поточних трансфертів?».

Податкова пише, що товари/послуги, основні фонди, придбані за рахунок бюджетних коштів, що надійшли платнику податку у вигляді субсидій та поточних трансфертів, вважаються придбаними безпосередньо платником (за умови, що такі кошти включені до доходів платника податку) і суми ПДВ, сплачені при їх придбанні, можуть бути віднесені до складу податкового кредиту.

Нагадуємо правила, за якими відображається ПК:

  • до ПК відносяться суми ПДВ, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів, послуг, необоротних активів тощо (пп. 198.1 ПКУ);
  • ПК визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку у зв'язку з придбанням, виготовленням товарів, послуг, необоротних активів тощо (пп. 198.3 ПКУ);
  • підставою для відображення ПК є ПН, зареєстрована в ЄРПН (пп. 201.10 ПКУ).

 

Чи потрібно відображати компенсуючий ПДВ за пп. 198.5 ПКУ у разі придбання товарів, послуг з ПДВ за рахунок грантових коштів?

Однією з підстав нарахування компенсуючих ПДВ за п. 198.5 ПКУ є використання придбаних товарів, послуг в операціях, що не є господарською діяльністю.

Таким чином, якщо придбані з ПДВ товари, послуги не призначені для використання в таких операціях, компенсуюче ПДВ нараховується. ПН складається з типом причини у верхній лівій частині - «13» «Складена у зв’язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності».

Якщо ж товари, послуги придбані для використання в господарській діяльності, компенсуюче ПДВ за п. 198.5 ПКУ не нараховується. Причому факт придбання цих товарів, послуг за рахунок грантових коштів на нарахування компенсуючого ПДВ не впливає.

 

Як в бухобліку відображати цільове фінансування в частині відображеного податкового кредиту (ПК)?

Це питання ми аналізували тут.

Там зазначали, що немає однозначної відповіді на питання, в який момент відображати дохід від цільового фінансування в розмірі коштів ПК (Дт 48 Кт 718) – в момент визнання витрат чи в момент відображення ПК.

На наш погляд, обгрунтованішою є точка зору, що потрібно відображати саме в момент визнання витрат, а не в момент відображення ПК. Але вирішити це питання кожне підприємство має самостійно, оцінивши всі аргументи, які ми навели в статті за посиланням вище.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Побутова техніка на підприємстві: що з ПДВ?
    ТОВ-платник податку на прибуток та ПДВ взяло в оренду у фізособи офісне та складське приміщення (в т ч. кухню). ТОВ придбало побутову техніку та меблі для кухні, зокрема, витяжку, пральну машину, сушарку, холодильник, газову поверхню, шафу електричну) та в офіс кондиціонер. Чи необхідно нараховувати ПЗ з ПДВ при придбанні побутової техніки?
    17.05.202428
  • Продали корпоративні права: що з ПДВ?
    Підприємство продало корпоративні права в іншій юрособі. Чи є ця операція об’єктом оподаткування ПДВ? Як відобразити цю операцію в декларації з ПДВ?
    16.05.202423
  • Компенсації витрат з плати за землю: що з ПДВ?
    Підприємство продало майно, яке знаходиться на частині земельної ділянки, яка перебуває у постійному користуванні. До моменту поділу цієї ділянки і передачі в оренду підприємство виставлятиме покупцеві рахунок на компенсацію витрат з плати за землю. Чи оподатковується така операція ПДВ?
    15.05.202412
  • Громадська організація отримала безкоштовний доступ до CRM-системи від нерезидента: що з ПДВ?
    Громадська організація планує укласти договір з ФОПом щодо налаштування та підтримки CRM-системи. Компанія-нерезидент (США) безкоштовно надає організації доступ до CRM-системи. Які податкові наслідки цих операцій?
    14.05.202414
  • Коли спливає строк на відображення ПК?
    Протягом березня-липня 2022 р. підприємство придбавало за готівку пальне, суми в чеках більше 240 грн, ПН не виписувалося, ПДВ зависло на субрахунку 644. Окрім того, є завислі суми ПДВ, без ПН, за період з 2019 по 2021 рр. Коли такі суми ПДВ можна списати до складу витрат (Дт 949 Кт 644)?
    13.05.202469