• Посилання скопійовано

Чи списується сума від’ємного значення з ПДВ через 1095 днів?

Підприємство здійснює експорт продукції і має від’ємне значення з ПДВ, яке зараховується до складу ПК наступного звітного періоду, яке відображає у Додатку 2 до Декларації з розбивкою по роках. Чи потрібно списувати такі суми після спливу 1095 днів?

Якщо за результатами звітного (податкового) періоду податковий кредит платника перевищує його податкові зобов'язання, у платника формується від'ємне значення ПДВ звітного (податкового) періоду, яке відповідно до пп. «в» пп. 200.4 ПКУ може бути, зокрема, зараховане до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду. Крім того, такі суми, на підставі пп. «а» та «б» пп. 200.4 ПКУ можуть враховуватись у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні періоди або ж підлягати бюджетному відшкодуванню за заявою платника.

Відповідно до пп. 102.5 ПКУ заяви про повернення надміру сплачених грошових зобов’язань або про їх відшкодування у випадках, передбачених ПКУ, можуть бути подані не пізніше 1095 дня, що настає за днем здійснення такої переплати або отримання права на таке відшкодування.

У Додатку 2 до Декларації з ПДВ відображається сума від'ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (яка розрахована згідно з пп. 200.1 ПКУ).

Тобто, сума, що відображається у рядку 21 Декларації з ПДВ та Додатку 2 до неї не є сумою податкового кредиту, переплатою з ПДВ або ж податком, що заявлений до бюджетного відшкодування, а отже, на неї не розповсюджується термін давності у 1095 днів.

Таким чином, залишок від’ємного значення податку, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду не підлягає списанню через 1095 днів з дати його виникнення, а відображається в податковій декларації з ПДВ, до повного його погашення.

Аналогічну позицію наводили і податківців у своєму роз’ясненні, ІПК від 08.11.2018 р. №4755/ІПК/04-36-12-01-16 а також у підкатегорії 101.24, «ЗІР»«Незалежно від того, чи минуло 1095 днів з дати виникнення податкового кредиту, оплачений залишок від’ємного значення податку, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, відображається в податковій декларації з ПДВ, до повного його погашення»

Рекомендації та роз’яснення від податківців щодо заповнення Додатку 2 до Декларації з ПДВ ми наводили тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Побутова техніка на підприємстві: що з ПДВ?
    ТОВ-платник податку на прибуток та ПДВ взяло в оренду у фізособи офісне та складське приміщення (в т ч. кухню). ТОВ придбало побутову техніку та меблі для кухні, зокрема, витяжку, пральну машину, сушарку, холодильник, газову поверхню, шафу електричну) та в офіс кондиціонер. Чи необхідно нараховувати ПЗ з ПДВ при придбанні побутової техніки?
    17.05.202428
  • Продали корпоративні права: що з ПДВ?
    Підприємство продало корпоративні права в іншій юрособі. Чи є ця операція об’єктом оподаткування ПДВ? Як відобразити цю операцію в декларації з ПДВ?
    16.05.202423
  • Компенсації витрат з плати за землю: що з ПДВ?
    Підприємство продало майно, яке знаходиться на частині земельної ділянки, яка перебуває у постійному користуванні. До моменту поділу цієї ділянки і передачі в оренду підприємство виставлятиме покупцеві рахунок на компенсацію витрат з плати за землю. Чи оподатковується така операція ПДВ?
    15.05.202412
  • Громадська організація отримала безкоштовний доступ до CRM-системи від нерезидента: що з ПДВ?
    Громадська організація планує укласти договір з ФОПом щодо налаштування та підтримки CRM-системи. Компанія-нерезидент (США) безкоштовно надає організації доступ до CRM-системи. Які податкові наслідки цих операцій?
    14.05.202414
  • Коли спливає строк на відображення ПК?
    Протягом березня-липня 2022 р. підприємство придбавало за готівку пальне, суми в чеках більше 240 грн, ПН не виписувалося, ПДВ зависло на субрахунку 644. Окрім того, є завислі суми ПДВ, без ПН, за період з 2019 по 2021 рр. Коли такі суми ПДВ можна списати до складу витрат (Дт 949 Кт 644)?
    13.05.202470