• Посилання скопійовано

Заповнення додатку 6 до декларації з ПДВ у разі здійснення звільнених операцій

Як заповнити додаток 6 до декларації з ПДВ (у редакції, яка діє з 2020 року) щодо операцій, які звільнені від оподаткування ПДВ за п. 45 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ?

У новій редакції згідно з наказом Мінфіну №488 викладено додаток 6 декларації (про те, як заповнювати нову форму декларації, ми писали тут).

Так, в зв’язку із скасуванням звіту про суми податкових пільг, суб’єкти господарювання мають відображати інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності. Замість частини третьої таблиці 1, в якій відображалися операції, які звільнені від оподаткування, впроваджено таблицю 2 "Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплаченого суб'єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг".

Тобто, у Таблиці 1 Додатку 6 оновленої форми декларації наразі зазначається лише операції, що не є об’єктом оподаткування (ст. 196 ПКУ), операції з постачання за межами території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пп. 186.2, 186.3 ПКУ за межами митної території України.

Своєю чергою, таблиця 2 Додатку 6 заповнюється у разі здійснення у звітному (податковому) періоді операцій з постачання товарів/послуг, що звільнені від оподаткування ПДВ (зокрема, на підставі положень підрозділу 2 розділу XX ПКУ). Інформація зазначається у розрізі податкових пільг, які використовуються платником податку.

Таким чином, в актуальній формі декларації у разі наявності звільнених від оподаткування ПДВ операцій заповненню підлягає Таблиця 2 Додатку 6 та, відповідно, рядок 5.1 декларації. Таблиця 1 Додатку 6 і рядок 2.2 декларації не заповнюються.

Розрахунок суми податкової пільги (сума ПДВ, не сплачена до бюджету у зв’язку з отриманням податкової пільги) може бути розрахована за алгоритмом, який використовувався і при заповненні Звіту про пільги:

СП = (V пост. зв. - (V прид. з податком + V прид. без податку)) х розмір ставки податку,

де:

  • СП - сума пільг;
  • V пост. зв. - обсяги операцій, звільнених від оподаткування податком на додану вартість, - з розділу I "Податкові зобов’язання" податкової декларації з податку на додану вартість;
  • V прид. з податком, V прид. без податку - обсяги операцій з придбання товарів (послуг), які використані в операціях, звільнених від оподаткування податком на додану вартість.

При цьому, як розрахунок суми несплаченого податку, так і показники графи "Обсяги операцій з придбання товарів/послуг" Таблиці 2 Додатку 6 заповнюються виходячи з вартості придбаних товарів/послуг без ПДВ.

Роз’яснення податківців щодо заповнення Додатку 6 до декларації з ПДВ ми наводили тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Коли спливає строк на відображення ПК?
    Протягом березня-липня 2022 р. підприємство придбавало за готівку пальне, суми в чеках більше 240 грн, ПН не виписувалося, ПДВ зависло на субрахунку 644. Окрім того, є завислі суми ПДВ, без ПН, за період з 2019 по 2021 рр. Коли такі суми ПДВ можна списати до складу витрат (Дт 949 Кт 644)?
    Сьогодні 15:2218
  • На яку дату виникає ПЗ з ПДВ при виконанні робіт?
    Підприємство уклало договір на виконання робіт з обробітку землі з 08.04.2024 по 01.12.2024 р. Роботи виконуються поетапно протягом всього договору. Але згідно з договором акт виконаних робіт на всі етапи складається один раз після виконання всіх робіт. На яку дату слід нараховувати ПЗ з ПДВ?
    Сьогодні 13:17127
  • Участь у дослідно-конструкторських роботах: умови звільнення від оподаткування ПДВ
    Державний науково-дослідний інститут замовив у підприємства розробку та виготовлення картонних ємностей в межах дослідно-конструкторської роботи. Оплата проводиться за рахунок бюджетних коштів з відповідного рахунку. Чи є ця операція звільненою від оподаткування ПДВ?
    09.05.202412
  • Обладнання передано на гарантійний ремонт нерезиденту: що з ПДВ?
    ТОВ в рамках гарантійного ремонту передало обладнання постачальнику-нерезиденту для проведення діагностики. В результаті було переналаштовано програмне забезпечення. Вивезення товару було в митному режимі переробки за межами митної території (код 61), а ввезення – в режимі імпорту. Чи потрібно сплачувати мито та складати ПН при вивезенні та імпорті за ставкою 0%?
    08.05.202417
  • Аванс повернено після сплину 1095 днів: як відкоригувати ПК?
    ТОВ - замовник робіт оплатило аванс за роботи виконавцю. Виконавець склав та зареєстрував ПН від 6 березня 2017 р. З моменту складання ПН минуло 1095 днів. Виконавець повертає кошти у квітні 2024 р. Підприємство планує скласти бухгалтерську довідку та на основі неї скласти РК. Виконавець наполягає, що ТОВ має скласти і зареєструвати ПН на нього. Як скласти РК на цю госпоперацію?
    08.05.202438