• Посилання скопійовано

ПДФО та ВЗ з орендної плати за земельну ділянку зменшує МПЗ

Юрособа - платник податку на прибуток орендує у фізосіб земельні ділянки сільгосппризначення, з орендної плати утримує ПДФО, ВЗ, сплачуючи їх до бюджету. Право оренди зареєстроване в Держреєстрі. Чи можна зменшувати МПЗ на такі утримані ПДФО і ВЗ? Чи може ТОВ на 20% сплаченої фізособам орендної плати зменшувати МПЗ?

З яких земельних ділянок розраховується МПЗ?

Мінімальне податкове зобов’язання — це мінімальна величина податкового зобов’язання зі сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних із виробництвом та реалізацією власної сільгосппродукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до ПКУ (пп. 14.1.114-2 ПКУ).

Тобто МПЗ розраховується тільки щодо сільгоспугідь.

Відповідно до пп. 14.1.233 ПКУ, сільськогосподарські угіддя — це:

1) рілля,

2) багаторічні насадження,

3) сіножаті,

4) пасовища та

5) перелоги.

Водночас несільськогосподарські угіддя — це господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім віднесених до земель лісогосподарського призначення, землі під господарськими будівлями і дворами, землі під інфраструктурою оптових ринків сільгосппродукції, землі тимчасової консервації тощо (пп. 14.1.123 ПКУ).

Поряд з цим МПЗ розраховується тільки з тих орендованих земельних ділянок, право оренди за якими зареєстровано.

Таким чином, за загальним правилом, якщо орендованаземельна ділянка, право оренди за якою зареєстровано,належить до ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ чи перелогів, щодо неї визначається МПЗ, якщо не належить, — МПЗ не визначається.

Поряд з цим в пп. 38-1.2 ПКУ наведені земельні ділянки, з яких МПЗ не визначається. Наприклад, там наведені земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів тощо.

Тому якщо земельна ділянка є в переліку пп. 38-1.2 ПКУ, МПЗ з неї не розраховується, навіть якщо вона належить до сільгоспугідь.

 

Платежі з орендної плати у зменшення МПЗ

Особливості визначення загального МПЗ та зменшення його на суму сплачених податків для платника податку на прибуток наведено в пп. 141.9 ПКУ

Податки, на які зменшується загальна сума МПЗ, наведені в пп. 141.9.2 і пп. 141.9.3 ПКУ.

Норми пп. 141.9.2 ПКУ застосовуються платниками, у якихчастка сільськогосподарського товаровиробництва за податковий (звітний) рік, розрахована відповідно до пп.14.1.262 ПКУ, дорівнює або перевищує 75 %.

Норми пп. 141.9.3 ПКУ застосовуються платниками, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за податковий (звітний) рік, розрахована відповідно до пп. 14.1.262 ПКУ, менша 75%.

В обох випадках МПЗ зменшується, серед іншого, на:

  • ПДФО і ВЗ з доходів за договорами оренди, суборенди, емфітевзису земельних ділянок сільськогосподарського призначення;
  • 20% витрат на сплату орендної плати за віднесені до сільськогосподарських угідь земельні ділянки, орендодавцями яких є юридичні особи, та/або які перебувають у державній чи комунальній власності.

Таким чином, якщо юрособа платник податку на прибуток орендує у фізосіб земельні ділянки сільгосппризначення, з орендної плати утримує ПДФО, ВЗ, сплачуючи їх до бюджету, на суму таких утриманих податків вона має право зменшити загальну суму МПЗ.

Але вона не має права зменшити загальну суму МПЗ на 20% витрат на сплату орендної плати. Тому що таке зменшення стосується лише земельних ділянок, де орендодавцями є юридичні особи та/або ділянки перебувають у державній чи комунальній власності. Але ж в розглядуваній ситуації земельні ділянки належать фізособам.

Поряд з цим, згідно з пп. 141.9.2 і пп. 141.9.3 ПКУ у сумі сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок не враховуються помилково та/або надміру сплачені у податковому (звітному) році суми податків, зборів, платежів.

Тобто, якщо юрособа сплатить ПДФО і ВЗ помилково чи в надмірному розмірі, така помилкова чи надмірна сума не зменшуватиме загальну суму МПЗ.

Наприклад, з суми орендної плати утримали податків на 3 000 грн, але при виплаті орендної плати перерахували до бюджету більшу суму, з запасом - 5 000 грн. То на зменшення МПЗ піде тільки сума 3 000 грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202426
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202424
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024146
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434