• Посилання скопійовано

Добові є більшими за граничну норму: що з ПДФО?

Працівник знаходився у відрядженні у Львові 2 доби та потім у Варшаві на форумі 3 доби. Виплата добових більша граничної норми. Чи застосовувати коефіцієнт в розрахунку ПДФО на суму перевищення? Коли необхідно сплачувати ПДФО та ВЗ? Чи вважається пересадкою зупинка у Львові, якщо виїзд зі Львова та перетин кордону відбувається в один день (добові нараховувати за цей день як за кордон)?

Виплата добових більша граничної норми: чи застосовувати коефіцієнт в розрахунку ПДФО на суму перевищення? 

Нагадаємо, що суми добових витрат працівників, які не оподатковуються ПДФО, встановлено пп. 170.9.1 ПКУ:

  • в межах території України - не більше ніж 0,1 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження, тобто 670,00 грн;
  • для відряджень за кордон - не вище 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ, в розрахунку за кожен такий день.

Отже, якщо розмір добових витрат на відрядження перевищує встановлені норми, то сума такого перевищення є для працівника додатковим благом, та включається до його оподатковуваного доходу і є об'єктом оподаткування ПДФО  із застосуванням коефіцієнта (пп. 164.5 ПКУ). Сума збільшення розміру добових відображається в додатку 4ДФ єдиній звітності за ознакою «126», а суму добових в межах норми – за ознакою «118». Хоча податківці, іншої думки, та вважають що суму збільшення розміру добових витрат на відрядження понад встановлені норми також слід відображати у додатку 4ДФ за ознакою доходу «118». Про це ми писали тут.

 

Коли необхідно сплачувати ПДФО та ВЗ? 

ПКУ не містить чіткої відповіді на дане запитання. Тому, вважаємо, що ПДФО та ВЗ з оподатковуваної частини добових варто перерахувати до бюджету в день затвердження авансового звіту, оскільки на момент їх виплати у працівника не виникає дохід у сумі їх перевищення. 

 

Чи вважається пересадкою зупинка у Львові, якщо виїзд зі Львова та перетин кордону відбувається в один день: добові нараховувати за цей день як закордон?

Так, Львів вважається зупинкою для пересадки.

При цьому, згідно з пп. «б» пп. 16.2 Інструкції №59 (незважаючи на те, що вона розроблена для бюджетників, нею користуються і приватні підприємства), добові витрати з дня останньої пересадки на інший транспортний засіб (вибуття з готелю, мотелю, іншого житлового приміщення) на території України під час прямування у відрядження за кордон і до дня першої пересадки на інший транспортний засіб (зупинки в готелі, мотелі, іншому житловому приміщенні) на території України (включно) під час повернення в Україну відшкодовуються за нормами, встановленими для відряджень за кордон. У разі якщо день вибуття у відрядження або день прибуття відрядженого працівника до місця постійної роботи збігається з днем вказаної пересадки (зупинки), добові витрати за відповідні день вибуття або день прибуття відшкодовуються за нормами, встановленими для відряджень за кордон.

Отже, і день пересадки, і якщо виїзд та перетин кордону відбувається в один день, то ці дні оплачуються, як добові за кордон.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202428
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202424
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024146
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434