• Посилання скопійовано

Продаємо ТЗ спеціалізованого призначення: коли визнаємо дохід та як оподатковуємо?

Фізособа уклала з юрособою простий письмовий договір купівлі-продажу ТЗ – спеціалізованого напівпричепу у грудні 2021 р. Оплату отримано у грудні 2021 р. Переоформлення ТЗ – у серпні 2022 р. Податковим агентом є юрособа. Податки утримано та сплачено в меншому обсязі, ніж було потрібно. Доходом якого року є отримані кошти за напівпричеп? Чи потрібно фізособі доплачувати податки самостійно чи повернути кошти? Якщо фізособа планує продати протягом року декілька вантажних автомобілів та напівпричепів, як оподатковувати такий продаж?

Відповідно до ст. 34 «Закону про дорожній рух» відомча реєстрація транспортного засобу є похідною від права власності особи, вона проводиться новим власником, а її непроведення не спростовує законності набуття права власності на рухоме майно, якщо сторони дотрималися умов договору купівлі-продажу і відбувся перехід права власності (Постанова ВС від 05.04.2023 р. у справі №911/1278/20).

В наведеній ситуації сторони дотрималися умов договору купівлі-продажу і відбувся перехід права власності, зокрема фізична особа передала причеп та отримала за нього оплату в повному обсязі у 2021 р. 

Оскільки фізособи завжди застосовують касовий метод визначення доходів і витрат, то кошти, що були отримані у 2021 р., є доходом 2021 р.

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ (пп. 168.1.1 ПКУ). Податок сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом (пп. 168.1.2 ПКУ). Відповідальним за сплату (перерахування) до бюджету податку на доходи фізичних осіб є податковий агент.

Тобто доутримати і доплатити податок, відкоригувати звітність має саме податковий агент, а не фізична особа.

На нашу думку, отримана переплата фізичною особою може бути ідентифікована як помилкове зарахування. Статтею 1212 ЦКУ визначено, що особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Помилково зараховані кошти підлягають поверненню і це не право, а обов’язок отримувача.

Щодо строків повернення, то ВПВС в постанові від 07.02.2024 р. №910/3831/22 визначає: «зобов`язання повернути безпідставно набуте майно виникає в особи безпосередньо з норми ст. 1212 ЦКУ на підставі факту набуття нею майна (коштів) без достатньої правової підстави або факту відпадіння підстави набуття цього майна (коштів) згодом. Виконати таке зобов`язання особа повинна відразу після того, як безпідставно отримала майно або як підстава такого отримання відпала». 

Тобто фізособа повинна негайно і безумовно повернути юрособі-покупцю зайво отримані кошти від продажу автомобіля.

Щодо черговості продажу вантажних автомобілів або ТЗ спеціалізованого призначення керуємося виключно нормами ПКУ. Відповідно до пп. 173.2 ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пп. 167.1 ПКУ.

Відповідно до пп. 167.1 ПКУ ставка податку становить 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пунктах 167.2 – 167.5 ПКУ).

Відповідно до пп. 173.1 та пп. 173.2 ПКУ, дохід при продажу перших двох одиниць інших транспортних засобів, зокрема вантажних автомобілів та ТЗ спеціалізованого призначення, оподатковується за ставкою ПДФО 5% та ВЗ 1,5%. Всі наступні продажі за ставкою ПДФО 18% та ВЗ 1,5%. При цьому кількість проданих ТЗ рахується в межах одного звітного року.

 ***

Також читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • ТОВ перестане відповідати вимогам Дія. Сіті: що з оподаткуванням в такому випадку?
    ТОВ є резидентом Дія. Сіті, платником податку на особливих умовах. Очікується, що в липні – вересні 2024 року ТОВ не відповідатиме вимогам Дія. Сіті по середньообліковій кількості працівників та по розміру середньої місячної винагороди працівників та гіг-спеціалістів. Але критерій ч. 4 ст. 5 Закону №1667 за 2024 рік дотримується. Коли ТОВ має перейти на загальну систему оподаткування?
    16.05.202415
  • Оподаткування процентів з позики, отриманої від нерезидента
    Підприємство – резидент України отримало процентну позику від нерезидента – пов’язаної особи (засновника, Кіпр). Чи потрібно платити податок на доходи нерезидента при виплаті процентів? Чи потрібно подавати звіт про контрольовані операції? Чи виникатиме податкова різниця?
    15.05.202421
  • Фізособа - нерезидент продає квартиру: які податкові наслідки?
    Громадянин Данії має у власності квартиру в Україні, планує продати її юрособі – резиденту України. За останні три роки не було жодних операцій з нерухомістю. Фізособа має РНОКПП та відкритий поточний рахунок в Україні. Як оподатковується така операція?
    15.05.202423
  • КІК надає послуги резидентам України: нюанси оподаткування
    Компанія зареєстрована в США. Засновник – юрособа, резидент України. Чи можуть клієнти з України (ФОП, юрособа) сплачувати за користування crm-системою на закордонний рахунок компанії США? Які звіти має подавати юрособа-резидент щодо компанії нерезидента?
    14.05.202430
  • Оподаткування допомоги мобілізованому спеціалісту резидента Дія. Сіті
    Резидент Дія. Сіті вирішив за власний кошт нараховувати спеціалісту щомісячно допомогу у розмірі зарплати. При дотриманні критеріїв оподаткування проводилося ПДФО (5%), ВЗ (1,5 %) та ЄСВ з МЗП. Як оподатковуватиметься допомога мобілізованому – як дохід у вигляді додаткового блага?
    13.05.202415