• Посилання скопійовано

Витрати на проектну документацію понесено, а замовник вибрав конкурента: облік та оподаткування

Підприємство – платник податку на прибуток здійснило оплату ФОП-платнику єдиного податку 3 групи, без ПДВ, за розробку проєктно-технічної документації, щоб провести переговори з потенційним клієнтом та представити проєкт капітального обладнання на його об’єкті. Але клієнт вирішив придбати таке обладнання у конкурентів. Як правильно ідентифікувати ці витрати та відобразити в обліку? 

Відображення в обліку

Відповідно до п. 7 НП(С)БО 16 витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Витрати, які не можливо прямо пов’язати з доходами певного періоду, відображаються у складі витрат того періоду, в якому вони виникли. 

Оскільки витрати на розробку проєктно-технічної документації не можуть бути ідентифіковані з доходами, зокрема від реалізації обладнання, то їх доцільно розглядати як інші операційні витрати і обліковувати на рахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» з виділенням відповідного субрахунку.

Та якщо підприємство планує використовувати надалі цю проєктну документацію і вона була розроблена не тільки під цього замовника, то такі витрати можна ідентифікувати як нематеріальний актив або витрати майбутніх періодів з подальшим розподілом. Таке рішення підприємство приймає самостійно з урахуванням особливостей ситуації.

 

Податкові наслідки

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які визначені відповідними положеннями ПКУ (пп. 134.1.1).

ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на суму витрат, що не «генерували» дохід. Адже будь-які дії підприємства націлені саме на отримання доходу і ми не можемо спрогнозувати, що саме може піти не так і призведе до збитку за тією чи іншою операцією.

Якщо витрати понесені в межах господарської діяльності і є документально підтвердженими, зокрема наявні всі первинні документи щодо розробки технічної документації та і сама технічна документація, то цього має бути достатньо.

Звичайно, щоб додатково підтвердити намір укладання договору, можна додати матеріали переговорів, можливо листи, запити, організаційні матеріали.

Але якщо такі витрати були значними і періодичними, у ДПС питання все ж виникнуть, і яка буде їх позиція ми не можемо визначити. Тому ви можете отримати з цього приводу додатково індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Загальні положення»