• Посилання скопійовано

ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?

Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?

Payoneer  є міжнародною платіжною системою.

Міжнародна платіжна система – це платіжна система, в якій оператором платіжної системи є резидент або нерезидент та яка здійснює діяльність на території двох і більше держав, однією з яких є Україна, і забезпечує виконання платіжних операцій у межах цієї платіжної системи, у тому числі з однієї держави до іншої (ст. 71 Закону про платіжні послуги).

У своєму листі НБУ від 27.07.2023 р. № 40-009/54663 зазначив, що у Реєстрі платіжної інфраструктури відсутні відомості про надавачів платіжних послуг з найменуваннями «Wise», «Payoneer» та «Revolut».

З відкритих джерел інформації в мережі Інтернет вбачається, що надавачі платіжних послуг – нерезиденти «Wise», «Payoneer» мають ліцензії контролюючих органів країн своєї реєстрації щодо переказу коштів та випуску електронних грошей, а юридична особа з найменуванням «Revolut» отримала банківську ліцензію в Литовській Республіці. 

Вони проводять платіжні операції з використанням електронних грошей, номінованих в іноземній валюті, які виконуються з дотриманням валютного законодавства України.

Електронні гроші - одиниці вартості, що зберігаються в електронному вигляді, випущені емітентом електронних грошей для виконання платіжних операцій (у тому числі з використанням наперед оплачених платіжних карток багатоцільового використання), які приймаються як засіб платежу іншими особами, ніж їх емітент, та є грошовим зобов’язанням такого емітента електронних грошей (ст. 1 ЗУ №1591).

Електронні гроші та цифрові гроші існують лише в безготівковій формі (ст. 3 Закону про платіжні послуги).

Відповідно до розділу VIII Положення №210 під час погашення електронних грошей іноземною установою електронних грошей, отримані кошти, зараховуються користувачу на поточний рахунок, відкритий в банку України.

Електронні гроші зберігаються в електронних гаманцях користувачів відповідної платіжної системи.

В ПКУ не визначено поняття електронних грошей та електронних рахунків, але відповідно до пп. 69.32 розділу 10 Перехідних положень ПКУ емітенти електронних грошей зобов’язані подати повідомлення про відкриття щодо рахунків/електронних гаманців. З зазначеного можна зробити висновок, що електронні гаманці прирівнюються до рахунку, зокрема «віртуального».

Звичайно, оператори міжнародних платіжних систем не повідомляють щодо відкриття електронного гаманця для резидента України. Та даний пункт дозволяє зрозуміти, що ДПС вже ідентифікує електронні гроші як законний безготівковий платіжний інструмент, прирівнюючи його до рахунку.

Також нещодавно в ЗІР з’явилося роз’яснення щодо оподаткування коштів, отриманих від здійснення зовнішньоекономічної діяльності, зараховані на рахунок, відкритий у системах Payoneer і WISE, ФОП на загальній системі та ФОП-«єдинника». Так якщо дані кошти в подальшому перераховуються на рахунки, відкриті у банківських установах в Україні для здійснення підприємницької діяльності, то такі кошти включаються до доходу фізичної особи – підприємця.

В іншому випадку вони оподатковуються як доходи фізичної особи в загальному порядку.

 

Щодо РРО

Відповідно до  ст. 3 Закону про РРО суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов’язані застосовувати РРО. 

Розрахункова операція – це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця (ст. 2 Закону про РРО).

Тобто оплата можлива без застосування РРО виключно на банківський рахунок. 

Враховуючи зазначене:

Закон про РРО, так само як і Закон про платіжні послуги, не містять роз’яснень щодо застосування РРО при використанні міжнародних платіжних систем та іноземних маркет-плейсів. З непрямих законодавчих норм можна зробити висновок, що перерахунок коштів проводиться з віртуального рахунку на віртуальний рахунок/гаманець і подальше зарахування проводиться безпосередньо на поточний рахунок ФОП. 

ДПС ідентифікує декілька варіантів оподаткування коштів, які зараховуються на поточний рахунок з міжнародної платіжної системи  Payoneer. На нашу думку, у цьому випадку застосовувати РРО недоцільно і ФОП не має технічної можливості. Адже складно ідентифікувати, які саме доходи будуть віднесені до доходів ФОП, а які до доходів фізичної особи. В такому випадку  для споживача документом є invoce/замовлення, що формується в системі на оплату.

Рекомендуємо подати запит податківцям на отримання ІПК саме з цього питання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.20244271
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202443
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 410
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202497
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202484