• Посилання скопійовано

Сільгоспкооператив продає молоко молокозаводам за готівку: чи треба РРО?

Сільськогосподарський кооператив, платник ЄП, є посередником між виробниками молока (члени кооперативу, фізособи) і переробниками. Кооператив збирає та охолоджує молоко і реалізує на молокозаводи. Він тимчасово припинив свою діяльність, але в 2024 році планує відновити роботу. Але молокозаводи відмовляються працювати з кооперативом по безготівковому розрахунку, тому що кооператив - неплатник ПДВ. Чи може кооператив отримувати готівкову виручку від продажу молока в касу без РРО за прибутковим касовим ордером? У реєстрації платником ПДВ податківці відмовили

Кооператив є юридичною особою і не має жодних виключень з правил Закону про РРО щодо застосування РРО. 

Існує Перелік №1336, в якому наведені окремі форми та умови проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, за якими дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО/ПРРО, але з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. Такої діяльності, як продаж молока за готівку молокозаводам, у Переліку № 1336 немає. 

Отже, кооператив зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО при прийманні готівки за продане молоко.

Відповідно до пп. 183.8 ПКУ контролюючий орган відмовляє в реєстрації особи як платника ПДВ, якщо за результатами розгляду реєстраційної заяви та/або поданих документів встановлено, що особа не відповідає вимогам, визначеним ст. 180, пп. 181.1пп. 182.1 та пп. 183.7 ПКУ, або якщо існують обставини, які є підставою для анулювання реєстрації згідно із статтею 184 ПКУ, а також якщо при поданні реєстраційної заяви чи визначенні бажаного (запланованого) дня реєстрації не дотримано порядок та строки (терміни), встановлені пп. 183.1, 183.3-183.7 ПКУ.

А саме, відповідно до пп. 182.1 ПКУ, якщо особа, яка відповідно до пп. 181.1 ПКУ не є платником ПДВ у зв'язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій відсутні або є меншими від встановленої зазначеною статтею суми, вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник ПДВ, така реєстрація здійснюється за її заявою. З цього випливає висновок, що сама по собі відсутність оподатковуваних операцій протягом останніх 12 місяців перед поданням реєстраційної заяви не може бути причиною відмови податківців у добровільній реєстрації кооперативу платником ПДВ.

Можлива відмова через те, що заява була подана невчасно.  Строки її подання прописані у ст. 183 ПКУ.

Ще одна законна причина відмови – існування обставин, які є підставою для анулювання реєстрації згідно із статтею 184 ПКУ, зокрема:

  • особа прийняла рішення про припинення та затвердила ліквідаційний баланс, передавальний акт або розподільчий баланс відповідно до законодавства за умови сплати суми податкових зобов'язань із податку у випадках, визначених розділом V ПКУ;
  • особа реєструється як платник єдиного податку, умова сплати якого не передбачає сплати ПДВ. Зокрема, це 3 група за ставкою 5%;
  • установчі документи особи визнані рішенням суду недійсними;
  • господарським судом винесено ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута;
  • особа ліквідується за рішенням суду, або особу звільнено від сплати ПДВ чи її податкову реєстрацію анульовано (скасовано, визнано недійсною) за рішенням суду.

Це такі обставини, які, на наш погляд, можуть бути причиною відмови у реєстрації кооперативу платником ПДВ.  У ст. 184 ПКУ є ще й така обставина, яка, на наш погляд, не може бути причиною відмови у реєстрації платником ПДВ: особа, зареєстрована як платник ПДВ, протягом 12 послідовних податкових місяців не подає контролюючому органу декларації з податку на додану вартість та/або подає таку декларацію (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутність постачання/придбання товарів/послуг, здійснених з метою формування податкового зобов'язання чи податкового кредиту. На нашу думку. Незважаючи на те, що протягом останніх 12 місяців особа не подавала звітність з ПДВ, це не може бути причиною відмови у добровільній реєстрації такої особи платником ПДВ.

В даному випадку, можливо, відмова могла бути пов’язана з тим, що кооператив – платник єдиного податку – не подав заяву про зміну ставки єдиного податку з 5% на 3%. У разі зміни ставки ЄП відповідно до пп. "б" пп. 4 п. 293.8 ПКУ реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 к.д. до початку календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ (3% від доходу). Оскільки змінити ставку єдиного податку можна тільки з нового кварталу (про це написано у пп. "б" пп. 4 п. 293.8 ПКУ), то можна спробувати змінити ставку ЄП та зареструватись платником ПДВ з 1 квітня 2024 року. Заява на зміну ставки ЄП теж подається не пізніше ніж за 10 к.д. до початку нового кварталу.

Як варіант, можна перейти на загальну систему з реєстрацією платником ПДВ – теж з 1 квітня 2024 року.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.20248782
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202451
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 440
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.2024109
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202488