• Посилання скопійовано

ФОП за кордоном: найматися, закритися чи перейти на загальну систему?

Як краще діяти для уникнення подвійного оподаткування: ФОПу за кордоном влаштуватися на роботу та сплачувати там податки чи закрити ФОП або перейти на ЗСО?

Дохід ФОПа як найманого працівника

Якщо ФОП працює як наймана фізособа за кордоном та отримує дохід, то такий дохід є іноземним, за який потрібно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити ПДФО за ставкою 18% (пп. 167.1 ПКУ) та військовий збір за ставкою 1,5% (пп. 1.3 пп. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ). 

Оскільки цей дохід не є доходом ФОП, а вважається доходом, що отриманий фізособою поза межами підприємницької діяльності, тому потрібно подати буде саме річну податкову декларацію про майновий стан і доходи зазначивши їх в рядку 10.10 «Доходи, отримані з джерел за межами України», вказавши не лише їх розмір та суму податку, а й:

  • назву країни, з якої отримано іноземні доходи, та
  • валюту, в якій такі доходи нараховані.

Також вказуються суми ПДФО та ВЗ. Суми доходів у декларації проставляються у гривнях із копійками.  

Звертаємо увагу, що доходи, отримані в іноземній валюті, перераховують в гривні за курсом НБУ, що діяв на момент отримання таких доходів (пп. 164.4 ПКУ).

Разом з цим відповідно до угод про уникнення подвійного оподаткування платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном. Для зарахування податків необхідно отримати довідку про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об'єкт оподаткування, легалізовану у відповідній закордонній дипломатичній установі України країни, де було отримано дохід. При цьому військовий збір за ставкою 1,5% сплачується без зменшення, оскільки на нього не поширюються угоди про уникнення подвійного оподаткування.

Відповідно до пп. 14.1.213 ПКУ, фізичною особою-резидентом вважається фізична особа, яка має місце проживання в Україні. У разі, якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні; якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів протягом податкового року. 

Тож, якщо дана фізособа має документи, якими зможе підтвердити свій нерезидентський статус (договір про працевлаштування, право на проживання, довідку про резидентський статус в іншій країні тощо), то вона може не декларувати одержані доходи за кордоном. Проте, якщо надати такі документи фізособа не зможе, то вона повинна задекларувати та оподаткувати отримані доходи за принципом, зазначеним на початку. 

 

Закриття ФОПа або перехід на загальну систему оподаткування

Законодавство не містить вимоги припинти держреєстрацію ФОП та анулювати реєстрацію платника ЄП при виїзді підприємця за кордон.

Тому, переїхавши за кордон, ФОП, який не подавав документів на припинення його реєстрації як суб’єкта підприємницької діяльності держреєстратору, залишається діючим ФОПом та може продовжувати вести свою підприємницьку діяльність.

Він може вести свою діяльність дистанційно, якщо це дозволяє вид діяльності або ж вести бізнес у країні перебування, окрім ФОП ІІ групи ЄП. Для проведення діяльності ФОП ІІ групи за кордоном слід перейти на ІІІ групу.

Якщо ФОП веде діяльність та отримує доходи на рахунки, відкриті в Україні, він має продовжувати сплачувати податки з суми отриманих доходів до бюджету України.

Якщо ФОП отримує доходи в іноземній державі, то й податки він повинен сплачувати згідно з законодавством цієї країни. Проте, для уникнення подвійного оподаткування, за наявності угоди, ФОПу необхідно буде отримати документи, які підтверджують розмір доходу і суму сплачених податків, щоб після повернення в Україну з цієї суми не сплачувати податки.

Крім того, потрібно сплачувати ЄП, при цьому, тимчасово з 1 квітня 2022 року по 1 липня 2023 року мали право не сплачувати ЄП на підставі пп. 9.1 п. 9 підр. 8 р. ХХ ПКУ.

Також, ФОП (на ЄП та на ЗСО) звільнені від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців, згідно з п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ.

У разі, якщо ФОП не отримує доходу та є платником ЄП І та ІІ групи, він має сплачувати (незалежно від отриманого доходу) ЄП у фіксованій сумі. Якщо ФОП є платником ІІІ групи, то ЄП сплачує у розмірі 5% від доходу, якщо доходу немає, то й обов’язку сплачувати ЄП немає. ФОПи на ЗСО сплачують ПДФО, ВЗ та ЄСВ з отриманого прибутку. І знову ж – немає прибутку – немає податків. 

Звісно ж, якщо ФОП виїхав і не має наміру повертатися, тобто змінив свій резидентський статус, то державну реєстрацію ФОПа краще припинити: або через застосунок «ДІЯ», або через е-кабінет.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»