• Посилання скопійовано

Відповідальність за незастосування ПРРО у 2022 році

У ФОПа зареєстровано з 01.01.2022 р. ПРРО. Протягом 2022 р. на банківський рахунок надходили кошти - всього біля 5 млн грн. Жодного чека пробито не було. Чи можна зараз пробити усі чеки груднем? Чи будуть якісь штрафи?

Дивимося відповідь податкової в категорії 109.04 ЗІР: «У якому випадку обов’язкове/не обов’язкове проведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО у разі продажу товарів з використанням мережі Інтернет?».

Податкова відповідає, що РРО та або ПРРО не застосовуються у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок фізичної особи – підприємця, оскільки така операція не є розрахунковою, тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у форматі ІВАN)У разі здійснення розрахунків в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО та або ПРРО є обов’язковим.

Тож якщо ФОП надавав покупцям повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у форматі ІВАN) і на підставі таких реквізитів покупці оплачували придбані товари, послуги, застосовувати ПРРО не потрібно, навіть якщо він зареєстрований.

Якщо ж покупці оплачували покупки банківською карткою, наприклад, на сайті продавця (ФОПа), за умови, що ФОП укладав з банківською установою договір еквайрингу на обслуговування таких розрахунків, чи ФОП приймав оплату з допомогою POS-терміналу, на обслуговування розрахунків із його застосуванням також укладено договір еквайрингу, застосовувати ПРРО потрібно.

Якщо було потрібно застосовувати, а ФОП не застосовував, це загрожує штрафом згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО, якщо це порушення буде виявлено під час перевірки, в тому числі фактичної перевірки.

Штраф – 100% вартості товарів, послуг, проданих без застосування РРО, ПРРО – за перше порушення, 150% - за кожне наступне.

Але тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону про РРО не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів (див. п. 12 розд. ІІ Закону про РРО).

Тобто, якщо порушення почалися ще до воєнного стану, і продовжилися після, штраф можуть накласти тільки за операції, здійснені до воєнного стану.

В такому разі пробивання чеків заднім числом від штрафів не спасає. Тому пробивати заднім числом не потрібно.

До цього порушення застосовується звичайна давність для податкових порушень, визначена ст. 102 ПКУ, з урахуванням змін, пов’язаних з карантином та воєнним станом. Докладніше про це читайте у нашій аналітиці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Чи може Держпраці накладати штрафи при перевірці протягом або після закінчення воєнного стану?
    Чи може Держпраці при перевірці, зараз або після закінчення воєнного стану, накласти штрафи за неправильне нарахування відпускних, які припадають на період дії воєнного стану?
    26.04.2024537
  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.20241181
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 145
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 574
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.2024106