• Посилання скопійовано

Оформлення результату робіт з гіг-спеціалістом

Чи буде податкова при перевірках вимагати первинний документ - акт між компанією і гіг-спеціалістом, оскільки Мінцифри це не регулює і профільним Законом №1667 не передбачено, але і не заборонено?

Згідно з пп. 14.1.283 ПКУ, спеціалісти резидента "Дія. Сіті" - гіг-спеціалісти, що виконують роботу (надають послуги) на замовлення та на користь (в інтересах) резидента "Дія. Сіті" на підставі гіг-контракту, укладеного в порядку, передбаченому Законом "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні", та/або особи, які перебувають із резидентом "Дія. Сіті" у трудових відносинах. 

Частиною ч. 4 ст. 3 КЗпП передбачено, що дія КЗпП та законодавства про працю не поширюється на відносини між гіг-спеціалістами та резидентами Дія Сіті, визначені Законом №1667. 

Гіг-контракт - це цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов'язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента "Дія. Сіті" як замовника, а резидент "Дія. Сіті" зобов'язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії, передбачені розділом V цього Закону (п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону №1667).

У п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону №1667 зазначено, що гіг-спеціаліст - фізична особа, яка за гіг-контрактом є підрядником та/або виконавцем.

Отже, виходячи зазначених норм розуміємо, що відносини між резидентом "Дія. Сіті" з гіг-спеціальсто регулюються не трудовим законодавством, а договорами ЦПХ, за якими сторони домовляються про виконання робіт або надання послуг.

 

Первинні документи

Гіг-контракт з гіг-спеціалістом не вважається первинним документом, тому що за договором має відбутися певна господарська операція, яка і повинна бути оформлена первинним документам. 

Згідно з Порядком №88, господарські операції - це факти підприємницької та іншої діяльності, що впливають на стан майна, капіталу, зобов'язань і фінансових результатів.

А підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. 

І оскільки гіг-спеціаліст надає певні послуги, результат яких оплачуються резидентом, то, своєю чергою, здійснена така господарська операція підлягає оформленню первинним документом.

Відповідно до ст. 1 Закону про бухоблік, первинний документ – документ, який містить відомості про господарську операцію.

Первинний документ може бути довільної форми, він повинен містити обов'язкові реквізити, передбачені ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік та пп. 2.3 Порядку №88. Форми первинних документів, які застосовуються на підприємстві, повинні бути затверджені наказом керівника.

Крім того, для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, інформації, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами (пп. 44.1 ПКУ).

Отже, резидент "Дія. Сіті" має впровадити первинний документ, яким оформлюватимуться результати господарських операцій, а саме результати отриманих послуг від гіг-спеціаліста та виплата винагороди за них.

 

Оформлення винагороди за обсяг виконаних робіт гіг-спеціалістом

Законом №1667 розмір винагороди за гіг-контрактом може встановлюватися за певний період, може виплачуватись щомісячно, розраховуватися залежно від обсягу виконаних робіт (наданих послуг) чи кількості часу (ст. 19), також передбачена можливість погодинної оплати (ст. 21). За виконані протягом місяця роботи (надані послуги) гіг-спеціалісту виплачується винагорода у розмірі, порядку та строки, визначені сторонами в гіг-контракті (ст. 17).

Отже, резидент "Дія. Сіті" має зафіксувати конкретні умови у гіг-контракті і в Положенні про гіг-контракти, в якому зазначається, що винагорода виплачується у порядку та обсягах визначеному у гіг-контракті, а виконавець отримує щомісячну винагороду (тощо) і складає короткий звіт про виконаний обсяг робіт, а акти виконаних робіт можна складати по закінченню цієї роботи (наприклад проекту). 

Або ж як варіант, замість акту, підтвердженням прийняття робіт, на підставі звітів гіг-спеціалістів, керівник видає загальний персоніфікований наказ по всіх отриманих від гіг-спеціалістів з вказанням контрактів за якими вони працювали, та зазначенням, що ці звіти перевірені, роботи прийняті без зауважень. У даному випадку, такий наказ і буде первинним документом, що підтверджує факт здійснення господарської операції.

Отже, при перевірці податкова не обов’язково вимагатиме акт виконаних робіт, як первинний документ підтвердження факту здійснення господарської операції. Первинним документом, як зазначалося вище, буде саме той документ, який затверджено резидентом "Дія. Сіті", з дотриманням у ньому всіх обов’язкових реквізитів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Контролюючі органи і перевірки»