• Посилання скопійовано

З відрядження у щорічну відпустку: відшкодування вартості зворотнього квитка

Працівник неприбуткової організації їде в закордонне відрядження та після його закінчення залишається за кордоном у щорічній відпустці. Повертається тільки після закінчення цієї відпустки. Чи може неприбуткова організація відшкодувати повну вартість зворотнього квитка? Чи є це додатковим благом?

Статтею 121 КЗпП та пп «а» пп. 7 розділу ІІІ Інструкції №59 передбачено, що працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму жилого приміщення в порядку і розмірах, встановлюваних законодавством.

Відповідно до пп. 7 Розділу І Інструкції №59, якщо дата на транспортному квитку не збігається з датою прибуття працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження, з дозволу керівника підприємства береться до уваги затримка у відрядженні на вихідні або святкові й неробочі дні. Тобто, для роботодавця підставою для компенсації вартості зворотного квитка для працівника була б його затримка на вихідні, святкові дні. 

Зазначимо, що ця інструкція обов’язкова для виконання бюджетними підприємствами, для приватних – це як рекомендація, при цьому вони можуть застосовувати власне положення про відрядження. 

Щодо компенсації вартості зворотнього квитка, не так давно податківці у листі від 22.01.2018 р. №242/Ш/99-99-13-02-03-14/ІПК зазначали, що якщо дата у квитку не збігається із датою закінчення відрядження (в даному випадку затримка відбулась через відпустку), то вартість такого квитка включається до оподатковуваного доходу фізичної особи і підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. У цьому листі податківці спираються на норми Інструкції №59 та Постанову № 98, хоча самі ж і зауважують, що приватні підприємства та організації можуть використовувати Інструкцію №59 як допоміжний (довідковий) документ. 

Сама ж думка податківців не ґрунтується на нормах ПКУ та іншого законодавства, тому що в нормах ПКУ немає вимоги про те, що дата закінчення відрядження та дата зворотного квитка мають збігатися. Але цю думку варто враховувати, якщо немає бажання сперечатися з контролерами.

Тож у неприбуткових організаціях відшкодування зворотного квитка працівнику вже після відрядження може бути визнано як нецільове використання коштів. Тому радимо не проводити відшкодування зворотного квитка працівнику з відпустки (бо це не пов’язано з відрядженням), а якщо і відшкодовуватимете, то провести це як додаткове благо з відповідним оподаткуванням.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»