• Посилання скопійовано

Відпустка після демобілізації працівника

Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?

Законом №2352 були внесені зміни до ст. 9 Закону про відпустки, які діють з 19.07.2022 р.

Так, відповідно до п. 2 ст. 9 Закону про відпустки до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, не зараховуватиметься час, коли за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігалися місце роботи і посада на підприємстві на час призову. 

Крім того, з зазначеної дати роботодавці не зобов'язані нараховувати середню зарплату працівникам, мобілізованим до ЗСУ, згідно з ст. 119 КЗпП. 

Тобто мобілізований працівник, після скасування (з 19.07.2022 р.) нарахування середньої роботодавцем, не матиме права на трудовий стаж, що дає право на дні відпустки. А до 18.07.2022 р. включно мобілізований працівник матиме право на дні основної щорічної відпустки.

Працівник після демобілізації має право на щорічну основну відпустку на підприємстві, на якому він працював на час призову або укладення контракту. Цим правом працівник може скористатися у будь-який зручний для нього час (у тому числі відразу після демобілізації), або  в разі звільнення незалежно від підстав — отримати грошову компенсацію за всі невикористані дні щорічних відпусток.

Тож, якщо працівник бажає піти у відпустку у квітні, після демобілізації, то розрахунковим періодом буде квітень 2023 — березень 2024 р. 

Відпускні розраховують у звичайному порядку, за нормами Порядку №100. Тобто обчислюють середню заробітну плату для оплати часу відпусток, виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки, якщо вони були.

Якщо у демобілізованого працівника немає жодного повного відпрацьованого місяця (з 1-го по 1 число), то виходить, що у працівника відсутній розрахунковий період. А якщо у працівника відсутній розрахунковий період, то середня заробітна плата обчислюється відповідно до абз. 3 - 5 пп. 4 Порядку №100 (абз. 8 пп. 2 Порядку №100). Відповідно до яких, у разі відсутності в розрахунковому періоді заробітної плати, середня зарплата розраховується з установленого в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу на момент розрахунку. У випадку, якщо оклад є меншим за МЗП, то розрахунок слід проводити з МЗП.

Для розрахунку сумарного заробітку потрібно посадовий оклад (мінімальну заробітну плату) помножити на кількість місяців розрахункового періоду. Далі, для визначення суми середньої зарплати отриманий умовний сумарний заробіток слід поділити на кількість календарних днів у розрахунковому періоді (за 12 місяців – це 366 к.дні, з урахуванням лютого 2024 року, в якому було 29 днів). Для визначення суми відпускних отриманий розмір середньоденної зарплати множиться на кількість днів відпустки, набутих працівником по 19.07.2022 р. та на які він має право. В результаті вийде сума відпускних, що підлягає оподаткуванню в загальному порядку.

Також звертаємо увагу, що відповідно до ст. 77-1 КЗпП та ст. 16-2 Закону про відпустки учасникам бойових дій, інвалідам війни, статус яких визначений Законом №3551, надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік. Дана норма є чинною та не зазнала змін з 19 липня 2022 р., так як ця відпустка не належить до категорії щорічних. 

Таким чином, працівник після демобілізації має право на 14 календарних днів додаткової відпустки для УБД за поточний рік незалежно від виплати роботодавцем середнього заробітку. 

Така відпустка надається незалежно від відпрацьованого в році часу, повної тривалості один раз протягом календарного року на підставі заяви працівника та посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни. Не використана у поточному році додаткова відпустка на наступний рік не переноситься.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202431
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.202456
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024363
  • Оплата дня огляду на МСЕК під час тривалого лікарняного
    Працівник перебував на лікарняному з 18.12.2023 р. до 11.04.2024 р. включно. З 11.04.2024 р. йому надано другу групу інвалідності (надав довідку МСЕК). Чи підлягає оплаті останній день лікарняного (11 квітня), який також є і датою присвоєння інвалідності?
    25.04.202446
  • Допомога на лікування працівника під час призупинення з ним дії трудового договору
    Чи може працівник, з яким призупинено дію трудового договору, отримати від підприємства допомогу на лікування у вигляді оплати послуг медичному закладу? Які податкові наслідки у разі отримання такої допомоги?
    22.04.202428