• Посилання скопійовано

Соціальна додаткова відпустка батькові на двох дітей від різних шлюбів

Чи має право батько на додаткову оплачувану відпустку, якщо він має двох дітей віком до 15 років, за умови, що сплачує аліменти двом жінкам та мешкає окремо від дітей?

Відповідно до ст. 182-1 КЗпП та ст. 19 Закону про відпустки, одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному з прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).

Крім того, мати та батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов’язків щодо дитини (ст. 141 СКУ).

Звертаємо увагу, що в даних нормах ідеться не про чоловіка і дружину, а про матір й батька, тобто батьки не обов’язково мають перебувати в шлюбі. Також не обов’язково це мають бути спільні діти (двоє і більше) у одних жінки та чоловіка, це можуть бути і діти від різних шлюбів. 

Отже те, що батько має двох дітей, проте проживає окремо від них, і які є дітьми від різних шлюбів, не позбавляє його права скористатися додатковою соціальною відпусткою.

Тож, якщо в дитячу відпустку піде батько, то матері цих дітей (за наявності підстав на додаткову відпустку) втратять за відповідний рік право на неї, тому що скористатися додатковою соціальною відпусткою може тільки один із батьків. 

Таким чином, якщо працівник, який бажає отримати додаткову соціальну відпустку на дітей від різних шлюбів:

  • має бути вказаний батьком у свідоцтві при народженні та надати їх копії роботодавцю;
  • надати довідки (довільної форми) з місць робити матерів дітей, що вони не скористалися правом (за наявності підстав) на таку відпустку; 
  • копію свідоцтва про розірвання шлюбів;
  • надати підтвердний документ про сплату аліментів (нотаріально завірений договір про домовленість двох сторін про суму аліментів чи роботодавець може мати платіжні інструкції про їх сплату у випадку стягнення аліментів за виконавчим листом). 

Звертаємо увагу, що при нарахуванні додаткової соціальної відпустки та утриманні з неї ПДФО та ВЗ не забудьте утримати і аліменти.

Нагадаємо, у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику в наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки в зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, робіт з виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення) (ч. 2 ст. 12 Закону №2136).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»