• Посилання скопійовано

Працівника знято з обліку у військкоматі: середня зарплата при оформленні інвалідності

Який код типу нарахувань/код категорії ЗО вказати в Додатку 1 об'єднаної звітності, якщо працівника було виключено зі списків особового складу військової частини, а підприємство залишило виплату середньомісячної заробітної плати у зв'язку з оформленням інвалідності (лікарняного немає)?

Зважаючи на той факт, що з 19 липня 2022 року за мобілізованими зберігається тільки робоче місце та посада без нарахування середнього заробітку, відповідно скасовано обов’язок нарахування середнього заробітку за час перебування працівника після поранення (інших ушкоджень здоров’я) на лікуванні в медичних закладах (ст. 119 КЗпП).

Абзацом 2 п. 9 розділу І Порядку № 260 передбачено грошове забезпечення за останніми займаними посадами, яке  виплачується за період звільнення від виконання службових обов’язків у зв’язку з хворобою та перебуванням на лікуванні в лікарняних закладах та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою (відпустці за станом здоров’я), але не більше чотирьох місяців із дня вибуття з військової частини (крім випадків, передбачених чинним законодавством України, більш тривалих строків перебування на лікуванні).

Але нажаль, скористатися цією нормою роботодавець вже не зможе, оскільки зазначена відпустка надається лише військовозобов’язаним до прийняття ним рішення про демобілізацію, а наразі працівника знято з обліку у військкоматі за станом здоров’я. 

Тому єдиним варіантом для роботодавця залишається право прийняти рішення в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів встановити додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для даного працівника. Це право роботодавцю надає ст. 9-1 КЗпП.

Тож, роботодавець має видати наказ про добровільну виплату середнього заробітку на час оформлення інвалідності (на кшталт наказу про добровільну виплату середньої мобілізованому працівнику) зазначивши, що його розрахунок проводитиметься за нормами Порядку №100

У Додатку 1 об'єднаної звітності така добровільна виплата відображатиметься за КЗО (графа 8) «1» (допоки не встановлено інвалідність), а от КТН (графа 9) не заповнюватиметься.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»