• Посилання скопійовано

Середня зарплата для сумісника з метою оплати лікарняних та відпусток

Як розрахувати середню зарплату для лікарняних сумісникам у зв’язку зі змінами, та оплати відпусток? Працівник сумісник, в табелі обліку робочого часу зазначено неоплачувані дні непрацездатності (починаючи з 6 дня за рахунок ПФУ). Чи вилучаються такі дні з розрахунку середньої зарплати (за аналогією відпустки за власний рахунок)?

Середня зарплата для розрахунку лікарняних суміснику

Для початку, щоб визначитися, яку середню зарплату має нарахувати роботодавець працівнику, який працює за основним місцем роботи, розберемося, яку кількість днів непрацездатності він має оплатити.

Відповідно до п. 2 Порядку № 440, оплата перших 5 календарних днів тимчасової непрацездатності здійснюється за основним місцем роботи застрахованої особи та за місцем роботи за сумісництвом у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу).

Підставою для оплати днів тимчасової непрацездатності є виданий в установленому порядку листок непрацездатності. Дні тимчасової непрацездатності оплачуються залежно від страхового стажу в розмірах, визначених ч. 1 ст. 17 Закону № 1105.

Тож з зазначеної норми розуміємо, що змін щодо оплати перших 5 к.д. не було. Вони, як і раніше, оплачуються окремо роботодавцем за основним місцем роботи та роботодавцями за місцями роботи за сумісництвом.

Звертаємо увагу, що дні тимчасової непрацездатності не оплачуються також з підстав, зазначених в ст. 16 Закону № 1105.

Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця здійснюються на підставі виданого в установленому порядку листка непрацездатності (у разі видачі листка непрацездатності у формі документа на папері - на підставі його копії, засвідченої підписом керівника і скріпленої печаткою (у разі наявності) за основним місцем роботи) та довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи. Якщо особа працює на кількох роботах за сумісництвом, додатково додаються довідки про середню заробітну плату за місцями роботи за сумісництвом (п. 30 Порядку № 1266). Форма довідки наведена в додатку до Порядку № 1266.

У випадку, якщо працівник не надасть відповідних довідок, то з цього приводу нещодавно ФСС надав роз’яснення в листі від 06.06.2022 р. №363-11-1 та зазначив, що вказані довідки не впливають на рішення роботодавців щодо призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, а лише використовуються для правомірного обчислення суми такого матеріального забезпечення. Під правомірним обчисленням мається на увазі розрахунок лікарняних в межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, тобто щоб дотриматися норм п. 30 Порядку № 1266. 

Щодо оплати лікарняного за рахунок ПФУ, починаючи з шостого дня непрацездатності, то згідно внесених змін, в абз. 1 ч. 1 ст. 22 Закону №1105 акцентовано увагу, що страхова виплата у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та здійснюється за основним місцем роботи (діяльності).

Тож, першочергове право на нарахування лікарняних надано роботодавцю за основним місцем роботи, а потім вже роботодавцю за сумісництвом, але після невиконання основним роботодавцем своїх зобов’язань. Про це ПФУ зазначив у своєму листі від 16.01.2023 р. №1468-1025/Я-03/8-2800/23. 

Зважаючи на це, виходить, що сумісник втрачає право на лікарняні за місцем роботи за сумісництвом, незважаючи на те, що роботодавець сплачував ЄСВ з нарахованого доходу. Тому вірно, що в табелі обліку робочого часу працівнику суміснику зазначено неоплачувані дні непрацездатності (починаючи з 6 дня за рахунок ПФУ).

А тепер про розрахунок щодо перших п’яти днів за рахунок роботодавця. Тут нічого не змінилося, роботодавець має проводити його, як і раніше, використовуючи Порядок №1266, залежно від відпрацьованого часу та страхового стажу.

При обрахунку наступного лікарняного, якщо в розрахунковий період потрапить попередній лікарняний, то дні тимчасової непрацездатності (і перші п’ять, і наступні починаючи з шостого дня), потрібно виключати при його розрахунку, оскільки це календарні дні, не відпрацьованих з поважних причин (п. 3 Порядку № 1266).

 

 Середня зарплата для розрахунку відпускних суміснику

Щодо проведення розрахунку відпускних, що здійснюються за Порядком №100, змін не відбулося.

Тому, якщо при розрахунку оплати щорічної основної відпустки в розрахунковий період потрапить період лікарняних, то дні, починаючи з шостого дня непрацездатності, не підлягають оплаті. Вони підлягають виключенню як дні, протягом  яких  працівник  згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток (абз. 6 п. 2 Порядку № 100).

 

Приклад

На підприємстві працівник-сумісник хворів з 1 по 17 січня 2023 р., проведено оплату перших п’яти днів за рахунок підприємства – 3500,00 грн. Починаючи з 6 дня - неоплачувані дні непрацездатності. Інших невідпрацьованих днів не було. З 10 по 25 лютого працівник йде у щорічну відпустку. Сумарний річний дохід – 150000,00 грн (без лікарняних).

Розрахунковий період 12 місяців: лютий 2022 – січень 2023 р.

Дні, які візьмуть участь розрахунку відпускних: 352 к.д. (365к.д.в році – 1 св.д. (8 березня) – 12 к.д.неопл.непрац.);

  • Сумарний дохід 153500,00 грн (150000,00 + 3500,00);
  • Середньоденна зарплата: 436,08 грн (153500,00 грн. : 352 к.д.)
  • Сума відпускних: 6541,20 грн (436,08 грн х 15 к.д.відпустки).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»