• Посилання скопійовано

Збереження мобілізованому середнього заробітку: щорічна та додаткова відпустки

Керівник прийняв рішення зберегти мобілізованим працівникам середній заробіток (після 19.07.2022). Чи потрібно за період збереження середнього заробітку рахувати мобілізованим дні основної щорічної відпустки та додаткової (один мобілізований працівник має право на 14 к. днів УБД)?

Чи потрібно за період збереження середнього заробітку рахувати мобілізованим дні основної щорічної відпустки?

Законом № 2352 внесено зміну в ст. 9 Закону про відпустки, які діють з 19.07.2022 р.

Згідно з п. 2 ст. 9 Закону про відпустки до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, не зараховуватиметься час, коли за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігалися місце роботи і посада на підприємстві на час призову. 

Тобто мобілізований працівник, після скасування (з 19.07.2022 р.) нарахування середньої роботодавцем, не матиме права на трудовий стаж, що дає право на дні відпустки. А до 18.07.2022 р. включно мобілізований працівник матиме право на дні основної щорічної відпустки.

Аналогічну думку висловила Держпраці в Київській області у своєму роз’ясненні.

Таким чином, на жаль, через внесені зміни, навіть при збереженні роботодавцем мобілізованому працівнику середнього заробітку, останній не матиме права на дні щорічної відпустки.

 

Чи потрібно за період збереження середнього заробітку рахувати мобілізованим дні додаткової відпустки (14 к. днів УБД)?

Відповідно до ст. 77-1 КЗпП та ст. 16-2 Закону про відпустки учасникам бойових дій, інвалідам війни, статус яких визначений Законом № 3551, надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік.

Дана норма є чинною та не зазнала змін з 19 липня 2022 р., так як дана відпустка не належить до категорії щорічних. 

Таким чином, працівник після демобілізації матиме право на 14 календарних днів додаткової відпустки УБД за поточний рік незалежно від збереження (добровільної виплати) роботодавцем середнього заробітку. 

Зазначимо, що така відпустка надається незалежно від відпрацьованого в році часу, повної тривалості один раз протягом календарного року на підставі заяви працівника та посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни. Не використана у поточному році додаткова  відпустка на наступний рік не переноситься.

Отже, вести підрахунок днів додаткової відпустки УБД потрібно лише за останній календарний рік, оскільки дні такої відпустки не переносяться на наступний рік. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»